A kertészkedős hobbiklubunknak sok előnye van. Például megismertük M. Melindát, aki nem csak azért érdekes a tagoknak, mert a közeli New Gardenben dolgozik (haha), hanem azért is, mert ritka hangulatos kertje van. Be is szerveztem azonnal egy kertbemutatóra, amire elég sokan eljöttek még augusztus végén és bizton állíthatom, mindenki sok új információval, ötlettel, no meg jó hangulatban tért haza.

Én feltétel nélkül imádom, amit Melinda csinált a kertjében. Ittam is minden szavát a kialakításával kapcsolatban, különösen azért, mert a kezdetek egyáltalán nem voltak valami rózsásak 2011-ben, amikor Martonvásárra költöztek a férjével.

2014-ben például ilyen volt egy átlagos reggel a kertben:

Nem volt itt mindig csodakert…

Amikor aztán megszületett a kislánya, Alma, úgy döntött, egy kert nem nézhet így ki tovább. Úgyhogy nekiállt. Hogy komolyabb tőkéje volt-e a kezdéshez? Hát persze, hogy nem. Eleinte nulla forintból, a GYES-GYED mellett kellett kihozni valamit az egészből. (Úristen, nekem egy borsófőzelék is kihívás volt abban az időben..) Így hát, míg a baba aludt, ő túrta a földet. Míg nevetgélt, ő növényeket cserélt a környékbeliekkel. Míg játszott a babakocsiban, ő egy közeli kertészetben extra kedvezményt intézett valahogy magának. És lassan kialakultak a keretek.

FOTÓALBUM! Gyerekbulira hangolva

A kapu felől befelé haladva kör alakú ágyásokkal találkozunk, amik lábakon álló, aprócska házikógyűjteménnyel tarkított virágágyásban végződnek. Itt egy illatos lonccal telefutott, hullámos tetejű falba ütközünk, a kert ugyanis két nagy részre osztható. A loncos fal előtti ízléses növény-összeültetésekkel tarkított füves területre és a fal mögötti ötletes zöldségeskertre.

Hajnali látvány a diófa alól

A hátsó veteményesbe zöld kapun át jutunk és mi csak ámulunk a macskamenta tengeren, amik négyszögletesen veszik körül az ágyásokat. Melinda szabadkozik a látvány miatt, mi meg csak csodálkozunk a bátorságán, kreativitásán. Tény, hogy így komoly terület nem áll rendelkezésre a termelésre, de valójában ez nem is cél. Örökös virágkazalban álló gyümölcsfák és néhány tő paradicsom, meg folyton termő málnabokrok…, hát ki az, aki nem lenne boldog pusztán ezektől?

A haszonkertben mesél a tulajdonos

De ő mégis a hajnali kertet szereti a legjobban: „Annál jobb nincs. A frissesség, és ahogy a felkelő nap átvilágítja a leveleket, virágokat. Igazi kedvenc részem a kertben a konyhakert a szuper bujaságában, de az osztottsága miatt mégis mutat valami rendezettséget. A konyhakerten belül is a préri ágyás – csak mert nem ér el odáig a slag 🙂 . A meglepetést is nagyon szeretem benne. Ahogy átlépek az illatos lonc futotta kerítés kapuján azt sem tudom, hogy hova nézzek.”

Lila kompozíció

Bevallom, mi sem akartunk nagyon hazamenni innen. Csak a rengeteg szúnyog jelezte a lábunkon, milyen késő lehet (16 csípésóra, harminchét vakarásperc), pedig hallgattuk volna késő estig a kert kialakításáról szóló sztorikat. De lett azért jó megoldás: Melinda blogot vezetett a kerti küzdelmeiről, amit azóta is szemezgetek, ajánlom nektek is szeretettel.



Címkék: