A barátaid tudják rólad, hogy értesz a növényekhez, állandóan kérdeznek, de a te fejed se káptalan, és nem hurcolsz magaddal növényhatározókat és termesztési szakkönyveket 24/24? Segítünk! A telefonod úgyis nálad van – hát fogadd szeretettel aktuális piaci körképünket a kertészkedős mobilalkalmazásokról.

Emese nemrégiben bemutatta nektek a PlantNet-et, „a növények Shazamját”, ahogyan ő elmésen elnevezte. Ez adta az ötletet, hogy utánanézzek, mit kínálnak az alkalmazásfejlesztők az olyan régimódi, offline, állandóan koszos körmű felhasználóknak, mint a kertészek (nem, nem sütöm el azt a bénaságot, hogy „begyöpösödött” 🙂 ).

Vizsgálati módszer: beírtam a telefon alkalmazáskeresőjébe, hogy „garden”, és letöltöttem az első tíz ingyeneset. Terjedelmi okokból csak azokról írok, amelyeket valamilyen szempontból érdekesnek találtam. Megjegyzés 1.: alig bírtam kihamupipőkézni a praktikus appokat a sok farmolós játék közül, de a Minecraftot úgyse veri semmi. Megjegyzés 2.: igen, beírtam azt is, hogy „kert”, mert magyar alkalmazásokat is kerestem persze, de nagyon kiábrándító eredményt kaptam. Az alant következők közül csak egyetlenegy magyar nyelvű, a többihez érteni kell angolul.

1. 21. századi növényhatározók

növényfelismerő appok között azért bőven akad különbség. Van, amelyik közösségben erős, van, amelyik saját adatbázisban, van, amelyik háttéranyagban. Négy növénnyel tettem próbára a képességeiket: egy direkt nagyon rosszul fényképezett legénypálmával (Zamioculcas zamiifolia) egy jelenlegi (virágzás után, sarjleválasztás előtt álló) stádiumában legalább húsz másikkal összekeverhető broméliával, egy hajtatott jácint közelről fotózott virágával és egy kint felejtett, így félig elhalálozott gyompálmával.

A PlantNetet külön kezelem, több okból: egyrészt mert már teszteltük, tehát nem ismeretlen, másrészt mert alapvetően Franciaország területén vadon élő növényekre fejlesztették, pontosabban azokkal indultak el. Viszont pont azért érdemes szólni róla, mert már volt hozzá szerencsénk, és azóta bizony óriásit fejlődött! Augusztusban még “csak” 4400 fajból állt a nyugat-európai adatbázis, ma már 6600 fajt tartalmaz. Nagyot nőtt a Franciaországon kívüli élőhelyekről beküldött növények listája és a “hasznos” (termesztett és dísz-) növények csoportja is. Úgyhogy a jelek arra utalnak, hogy jó ötlet volt a közösségre bízni a meghatározást, mert a közösség szereti ezt. Szobanövényekkel egyelőre nem feltétlenül bír el, az én gonoszul megválasztott fotóimat legalábbis nem ismerte fel, viszont megesett rajta a szívem és megmutattam neki két egyértelmű fotót a hibiszkuszról és a pozsgafáról, azokat szépen abszolválta. Gondozási tanácsokat nem ad az alkalmazás, wikipédia-link viszont minden faj mellett van.

A többiek közül talán a PictureThis a legegyszerűbb, a határozója ügyes (felismerte a félhulla gyompálmát!), de csak elnagyolt gondozási tanácsokat ad. A semminél mondjuk ezerszer jobb, gyorsabb és nem kerül semmibe.

A GardenAnswers befürdött a gyompálmával és a broméliával, de a jácinttal és a Zamióval nem tudtam becsapni. Jó pont: a felhasználók maguk is tehetnek ki leírást a növényekről, így érdemes lehet legörgetni, adott esetben okos tippeket kaphatunk. Persze figyelembe kell venni, hogy nem minden igaz, amit valaki beír az internetbe.

A PlantSnap nagyon profin elővezetett holmi, YouTube magyarázóvideóval és fotózási tanácsadóval. Ennek dacára jázminnak nézte a jácintomat, pedig úgy fotóztam a virágait, ahogyan a nagykönyv előírta, a Zamioculcas-t meg egyszerűen nem ismerte fel – de azért még próbálkozom vele, mert ami ennyire szépen körbe van dekorálva, az nem lehet működésképtelen, úgyhogy biztosan bennem van a hiba.

A Plantifier nálam egyáltalán nem működött – olyan, mintha nem lenne adatbázisa, csak a közösség fotói alapján határozna meg, aktivitás viszont nem nagyon van rajta.

2. Plantbook – gondozási okosnaptár elfoglaltaknak és/vagy szitaagyúaknak

Ha nem akarsz se meghatározni, se orchideás szelfivel teletolni a közösséget, viszont mindig csak akkor jut eszedbe, hogy két napja kókad a fikuszod, amikor full csini irodai cuccban bezártad magad mögött a bejárati ajtót, akkor tökéletes asszisztens lesz neked a Plantbook. A kezdéshez egy-két dolgot azért meg kell tenned: fotózd le a növényeidet, nevezd el őket (nem kell a hivatalos nevet használni, nagyon praktikusan lehet simán azt írni, hogy „konyhai fikusz” meg „nappali fikusz”, de hívhatod őket akár Jancsinak és Juliskának is is), és írd be, hány naponta szeretnek vizet kapni (pro verzióban akár a tápanyag-utánpótlást is naplózhatod). Ezek után az alkalmazás teszi a dolgát: szépen értesít, ha a növény szomjazik. Te lekattintod, hogy megöntözted, és indul újra a számolás. Öntözni mondjuk nem öntöz helyetted – de hát végül is azért vannak körülötted növények, mert szeretsz róluk gondoskodni, nem? Ötlet: egy téli/nyári frissítés azért szerintem nem árt.

3. Gardening Companion – a szenvedelmes kertész igazi társa

Az egyik kedvencem – amolyan testre szabható kertészeti magazinnak képzeljétek el. Tehát ha mondjuk nincs gyümölcsösöm, vagy nincs pénzem megvenni a legtrendibb kerti bútorokat, akkor minek fájdítanám a fejemet ezekkel a cikkekkel – egyszerűen kivágom őket a magazinból és kész. Kicsit komolyabban: a Gardening Companionban magad válogathatod össze a kedvenc témaköreidet, és ezekből tényleg érdekes, releváns és szépen összeállított, de mobilon is fogyasztható tartalmakat kapsz.

A másik nagy húzása (szerintem) a kertésznaptár – azaz egy egyszerű, de pont ezért nagyszerű „projektmenedzser”. A projekt lehet egy adott ágyás, lehet a szobanövények tavaszi gatyába rázása, teljesen mindegy. Nevet adsz a projektnek, kiválasztod a szükséges feladatcsoportokat (az előkészítéstől az öntözésen és a betakarításon át a következő szezonra vonatkozó tervekig), meghatározod a főbb feladatokat, határidőt adsz magadnak – és innen kezdve a naptár minden nap emlékeztet arra, hogy melyik ágyásodban milyen munka vár rád.

4. GardenTags – a virágok Instagramja

Ha szereted a szép fotókat, de nem érdekelnek se a kaják, se a közeliben fotózott biciklialkatrészek, se az ezredik tengerparti naplemente, akkor a GardenTags a te appod. Amolyan növényekre testre szabott Instagram ez, ahol azt a felhasználót követed, amelyik a legszebb fotót tolja a kedvenc virágaidról. Te is kiteheted a büszkeségeidet, ha nem vagy biztos a fajban, a csapat segít meghatározni. A posztok alatt beszélgetések indulnak meg, és persze az egész közösség teljesen békés és szeretetteljes, senki sem irigykedik, senki sem haragszik meg senkire, önzetlenül osztják a növénynevelési tanácsokat, világbéke és gondozzuk együtt kertjeinket.

5. GFinger

A GFinger azoknak való, akik saját növényeikről szeretnének minél pontosabb dokumentációt vezetni. Használható egyszerű öntözési emlékeztetőként és összetettebb projektmenedzserként egyaránt. Szerintem az előbbihez egyszerűbb a PlantBook, az utóbbihoz meg intuitívebb a Companion, de nem vagyunk egyformák, érdemes kipróbálni mindegyiket.

Ami ennél jóval érdekesebb: a Discovery menüpont. Ez nagyjából a Companion tematikus magazinjához hasonlít – ugyan nem tudjuk kikukázni a bennünket nem érdeklő témákat, de egyrészt jól csoportosítják a cikkeket, másrészt határterületekre nem is nagyon merészkednek, a családbarát kertészkedés biztonságos keretein belül maradnak. Rengeteg érdekes információ, szépen illusztrált tartalom – sajnos nem frissül túl gyakran, cserébe viszont időnként lefagy.

6. FaBook – az egyetlenegy magyar fecske

Az elején már fintorogtam egyet azon, hogy magyar nyelvű alkalmazásokban nem bővelkedik a piac, és akkor nagyon finoman fogalmaztam. Az Országos Erdészeti Egyesület FaBook nevű növényhatározója viszont abszolút üdítő kivétel: igaz, csak erdei fafajok szerepelnek benne és nem közösségi fejlesztésű, mint a PlantNet, de a tartalom szakmailag igényes, felhasználóbarát és szerethető.

A FaBook szerintem legokosabb húzása az, hogy szinte „rákényszerít” a megfigyelésre – ugyanis nem elég gyorsan lefotózni a kérdéses növényt, majd várni a választ, hanem meg kell állni a növény előtt, erősen ránézni és pár apró döntést meghozni. Na nem pilótavizsgás dolgokról van ám szó: fa, cserje vagy lián? Lombos vagy tűlevelű? Egyszerű piktogramok alapján meg kell határoznunk, milyen a levele, a virága vagy a termése (amit éppen látunk rajta), és a szűrés máris kidobja, mivel van dolgunk. A határozó nagyon alapos leírást ad a növényekről, származásukról, elterjedésükről, környezeti igényeikről, esetleges ipari, gyógyászati felhasználásukról.

A lista alapján összekedvencelhetjük saját gyűjteményünket, illetve külön fejezetet kapnak az Év Fája sorozat győztesei is 1996-tól kezdve. Kedves osztályfőnökök, íme egy igazán remek indok, ha nem akarják elmérgesíteni kapcsolatukat a tanítványaikkal azzal, hogy a kirándulás elején elrekvirálják tőlük a telefonokat 🙂

A mobilalkalmazások világa körülbelül olyan sebességgel változik, ahogyan a médiacelebek szerelmi élete – így időről időre körülnézünk az AppStore-ban és a GooglePlay-ben, és beszámolunk az újdonságokról. Ha szembejön veled valami érdekes, jelzed nekünk, nagyon fogunk örülni és közkinccsé tesszük!



Címkék: