A romkocsmák kiselejtezett kerti bútoros és a drága, feszengő légkörű, lounge vip ultradesignos kockabútoros,  kerthelyiségek helyett valami olyat kerestünk, ahol természetes, fesztelen a hangulat, és nem háromezer egy sör. És találtunk is megint kettőt, ahol garantáltan jól érzed majd magad. Ez a két kerthelyiség nem tolta túl, egyszerűen csak egy jó koncepció okos megvalósításai. Nézzük, hová mész este.

Kerthelyiségek sorozatunk első részében két eldugott kerthelyiséget mutattunk meg, egy tejivót és egy zöldtetős beregi régiót idéző helyet. A cikk megjelenése után többeket faggattunk kerthelyiségek felől, mondjanak, ajánljanak még, és így bukkantunk a két következő budai kerthelyiségre, ahol semmi flanc, de igazán jól érezheted magad és kert is van. A szó hagyományos értelmében.

A Bálint Galéria és Kávézó a tulajdonosa után elnevezett hely Pasaréten a Szilágyi Erzsébet fasor és a Pasaréti út között egy mellékutcában. Autóval simán elmentünk volna mellette, de kiszállva, egy társaság nagy nevetéséből rájöttünk, merre az arra. Csodálkozásunkra, bár a környéktől nem meglepő módon  – egy villaépületbe érkeztünk. A bejárattal szembeni óriás íves lépcső, ami hajdanán egy komornyik vagy lakáj territóriuma lehetett, ma telepakolva kaspókkal. Az épület előtti öntöttvas asztaloknál ült a jó kedvű társaság a sárga keramitot ezrek koptatták azalatt a száz év alatt, amióta letették. Szerencsénkre éppen elég sokan voltak, még tejfakasztó bulit is sikerült elcsípnünk, meg meccs is ment.

A kert egy hagyományos értelemben vett villakert, ennek a ház melletti és utcafronti része szolgál szórakoztató egységként, a többi marad a házé, saját használatra. Azt hiszem az ingatlanos terminológia erre mondja, hogy ősfás. Ezen kívül tele van a legkülönfélébb szobrokkal és kaspókkal, nem véletlenül szerepel  a nevében: Galéria. A kinti asztalok vannak központi és eldugott részen is, fedetten vagy fedetlenül, ki hogy szereti, vagy mit enged meg az időjárás. A bárpulthoz le kell menni az épület alagsorába, de nem megerőltető, szinte látjuk, ahogy a szenesember hordta itt le a nagy kosarat a hátán, vagy a mosónő vitte hozta a tiszta ruhákat. Ezt is szuper hangulatosan alakították ki: kis beugró, nagy pult, kis emelvény, jól tagoltan, optikailag és fizikailag is elválasztva egymástól a vendégeket. Asztalos munka a zöme, és nem árt neki. Sőt.

Bálint a tulajdonos mosolyog, sürög-forog a pult mögött. Látszik, szívből csinálja. Többek a meccset nézik nagy TV-n, mert erre is gondoltak. A kávézó az elő- és oldalkertet használja, árnyas, kellemes mindenhol. A kaspókban pedig a legkülönfélébb évelőket, fűszernövényeket és cserjéket találjuk. Persze a most virágzó hortenziás sarok a legvonzóbb egy gardenista számára. Ideális egy kis cseverészésre. Úgy tűnik, sok itt a törzsvendég. Ahogy Bálint mondja, az emberek teszik olyan jóvá ezt a helyet. Nagyon ideális az épített kert és a kaspós, cserepes, konténeres növények túlburjánzó összhangja.

A másik hely Buda kijjebb eső részén van, Hűvösvölgy központjában. A régi Lugas étterem mellett, annak hajdani avítt borozójába lehelt új életet az új üzemeltető, és nyitott pár éve Kifli és Kocsma néven.Belépve 5 fokkal hidegebb van mint az utcán. Szerencsére. Tetszik ez így a nyári hőségben. Megjegyzem, hogy a lilaakác lugas sem mai gyerek, amúgy a kedvenceim egyike. A jövőbe révedve látom, ahogy otthon, a bejárat környékét befutja, és májusban ontja virágait. Itt is gyönyörű lehetett tavasszal.

Itt szintén a tulajdonossal találkozunk a pult mögött, nyitottsággal és barátian fogad minket. Raklapbútoros hely. A pár nagy, és több kis asztalos elrendezés tökéletesen el tudja szeparálni egymástól a társaságokat. Itt is van fedett és zárt hely is, tehát télen sem kell feltétlenül máshová menni. Odabent elég sok designcucc van, ezek legfőképp az IKEÁ-ból öltöztetik a helyet, de épp csak annyira, hogy ne essünk zavarba egy-egy popkultúrális utalástól. Mint a Pacman, vagy a szesztilalom, életbölcsesség, vagy a hely életéből való relikvia. Szoktak tartani beöltözős bulikat is, ezekről a FB oldalukon vannak hangulatképek. Tetszik a hely fesztelen hangulata, nem görcsölték túl. Látszik, hogy aki csinálta, jó ízlésű, és persze a csupa fa, és a lilaakác lugas együtt olyan kombó, amit csak T34-es tankkal, vagy meteorbecsapódással lehet tönkretenni.

Kép: Kifli ÉS Kocsma facebook oldaláról

A kifliket amúgy helyben sütik, ami jó ötlet egy pár sör után, illetve mellé, vagy hozzá. Mellé több mindent kérhetünk, sajtkrémet, kolbászt, hagymát. Kint pedig, a szomszéd helyhez hasonlóan (Lugas!!), itt is lugas van a fejünk felett.  A meccset páran itt is nézik, ideális a kivetítő elhelyezése, látni az egész kertből. Ezer dolgot fedezünk fel, a falon pár fűszernövény cserepekben, a különböző vicces rajzok és feliratok a iskolai fekete táblákon, égősor, lámpások, üst és vicces, régi táblák. A belvárostól kicsit kiesik, de aki nem a nagykörúton belül képzeli el a kirándulást, annak egy kiadós gyerekvasutazás után jól jöhet, és a helyiek örülhetnek, hogy nem kell messze menniük egy kézműves sörért és a jó hangulatért. Na meg most nyáron a VB-hez elengedhetetlen nagy kivetítőért. Ha kiszabadulnál a szmogból és a hőségből, erre tarts. Az éjszakai Pécelig elvisz átszállás nélkül, szóval hajrá.



Címkék: