Ha nyár, inkább kerthelyiség, mint légkondis beltér. Bár a csórók légkondija mindenkié. Nem véletlenül nyíltak sorra a kerthelyiségek, teraszok, rooftop bárok az elmúlt években. Elsősorban a pestiek profitálnak ebből, leginkább a bulinegyed és vonzáskörzete hemzseg a szabadtéri helyektől, de ezúttal mégis Budán nézünk körbe, ahol kevesebb ilyen helyet találunk. Cikksorozatunk első részében kedvet csinálunk nektek két szuper helyhez, és a következő részben mutatjuk a két legjobbat. Most kettő kevésbé ismert budai helyet mutatok meg nektek.

Bereg Bar & Cafe a beregi régió hangulatát idézi, ami a kínálatukban is megjelenik, de nem erőltetett módon. A Makovecz utánérzésű, organikus építészeti stílusú Hattyúház negyedik emeletén lévő kis belsőkertben találod, ami eredetileg japán kert volt, majd vendéglátó egységek követték egymást. Azt nem tudom, melyik lift gombot kell megnyomni, mert a földszint a második… Üzleti reggelire fogyaszthatsz organikus anyagokból készült reggelit, ebédre hamburgertől kezdve a beregi parasztgulyásig színes a választék. Különlegességeket találni minden téren, ilyen az üdítők között az uborkás limonádé. Brrr/Nyami, tetszőleges rész aláhúzandó. A nyári melegben már az uborka gondolata is hűsítőnek hangzik, ahogy a kert is árnyas, munka utáni kávézást simán el tudok itt képzelni, akár többed magammal is. Az asztalok egymástól kellő távolságban vannak, nem akarták mindenáron telezsúfolni a helyet.

Hangulatos elem a hintaágy a kert egyik nagyobb fája alatt kifeszítve, de több érdekes elemet is felfedezni, mint az óriás képkeret a fára akasztva, ám ezek sem túlzók. Este a lampionok, égősorok teszik hangulatossá a kertet, ahol lecsúszhat pár kézműves sör, vagy torpai pálinka, tetszés, ízlés és preferencia szerint. Na de nem azért jöttünk, hogy bepálinkázzunk, nézzük a kertet. Látszik, hogy már túl van ifjú korán: a kilencvenes évek óta a fák megnőttek, így ezek ma a kert legértékesebb elemei, nem véletlenül kerültek alájuk az asztalok. A bártól távolodva meglepetésemre újabb kertrészek vannak, egy egész labirintus. Még egy kis kerti tó is itt maradt a kert japán korszakából, felette íves fa híd vezet át, bár a kerti tó már nem működik. A kis út a Batthyányi utcára visz, itt van a padlószinti bejárat. Az innen érkezőket egy bátorító tábla tessékeli beljebb, saját elmondásuk szerint ajánlják vándoroknak, szerelmeseknek, ideges businessmaneknek, művészeknek és neked. Ha esetleg kicsit konfúz a dolog, azt kell tudni a hattyúházról, hogy a várdomb oldalába épült. Ezért lépünk be a Hattyú utca felől egyből a másodikon, és ezért van a ház túlsó, vár felőli oldalán a negyediken a fölszint. Remélem világos :).

 

A János-kórház közelében a Rhédey utca sarkán nyílt két éve a Franko tejbár.  A tulajdonos – úgy veszem észre – igazi helyi, ismeri a környéket és embereit. Rövidke beszélgetésünk alatt köszönt neki egy utcán elsétáló öreg néni és egy kislány is az anyukájával. Régen itt egy elhagyatott átjáró volt, meséli. Igaz az utcától kerítéssel lehatárolt, de elhanyagolt állapota miatt a hajléktalanok használták, majd hentes, később bisztró működött a sarki üzlethelyiségben, amit két éve átalakítottak tejbárrá. Kínálatban az egészség az irányadó, konyhájukban nagymamák készítik a reggelinek, ebédnek valót. Elmondása szerint legnépszerűbbek minden mentes tortáik és olasz kézműves fagyijuk, ami az ország legjobb fagyijaival is felvenné a versenyt.

A kert legmeghatározóbb és legértékesebb elemei itt is az árnyas fák, egy hársfa és egy a Szilágyi Erzsébet fasorra jellemző vadgesztenye. Alattuk az árnyékban kellemes kiülni egy kávéval, sütivel, még ha a forgalmas kereszteződés zaja ide is elér. Először gyeppel próbálkoztak, de sajnos sehogy sem tudták életben tartani, ekkor alakították ki a fakerettel kiemelt murvás részeket, amiben az asztalok és székek nem süllyednek el. Persze a trükk az, hogy poros zúzalékot használtak, ami betömörödik és nem lesz süppedős, ahogy azt korábbról ismerhetjük. A kert egyik oldalán egy gyereksarkot is készítettek, hisz náluk is van kisgyerek, így érzik a fontosságát. Ebből kifolyólag sok gyerekes anyuka ugrik be egy kávéra.



Címkék: