Itt a meleg egy hónapja, le is szoktunk időben a teáról, hogy átszokjunk az év többi részében nagy kedvenc szörpökre. Ritkán veszünk csak dobozos gyümölcslevet, PET palackos italt még kevesebbszer, mert rájöttünk, a házi szörpöknél nincs jobb, egészségesebb és környezetkímélőbb. Jó, nem mondom, hogy nem csúszik le havi pár üvegnyi Piroska, végülis mi sem élünk barlangban, de ahogy közeledik a szezon, egyre több házi innivaló kerül a poharakba, hogy nyáron kicsúcsosodjon a rengeteg gyümölcsből készült finomságra. De ne szaladjunk annyira előre, nézzük, mit kínál a meleg tavaszi május, ha házi innivalóra vágyunk!

Észrevetted, hogy az egész ország akácvirág illattól bódult és fehér virággal van rogyásig minden nagyobb út menti akácfa?? Bizony, javában az akác szezon közepén járunk, úgyhogy kosarat elő és keress egy autóúttól távolabb eső fát és szüretelj! Nem, nem fognak bolondnak nézni (ha meg igen, kit érdekel, ugye?) és amúgy is lebeghet előtted a család döbbenettel vegyült csodáló arca, ahogy az ebből készült italt szürcsöli. Mert el fog fogyni. Még akkor is, ha időközben beáll a tél, mert akkor is van helye az itallapon, olvasd el a téli szörptanácsadót!

Készül az akácszörp, indul a hűtőbe egy napra

Friss, hideg eljárás: akác- és bodzaszörp

Sokféle recept szerint készülhetnek ezek a virágszörpök. Például az én szomszédaim frissen fogyasztják, mindössze fedeles üvegbe gyömöszölik szorosan a megmosott virágfürtöket citromkarikákkal, ízlés szerinti cukorral és hideg vízzel, amit egy napig a hűtőben érlelnek. Aztán leszűrik és további vízzel hígítva megy a poharakba. Díszítésnek mehet rá egy is virág, magában is kellemes. Aki nem szeret szemmértékre dolgozni, csak pontosan, kattintson a nosalty-ra, mert szép bodzaszörp gyűjteményük van!

Természetesen tartósítani is lehet, ebben az esetben főzésre is szükség lesz (idén én ezt csinálom velük), ahogy az alább következő gyógynövények esetében.

Főzött verzió: citromfű- és mentaszörp

A citromfű ilyenkor már kifejezetten nagy, nálam elérte a 60 cm-t, ezért így is, úgy is le kell vágni. Eljött hát a felhasználás ideje. Én ebből csak szörpöt készítek, mert bevallom, remekül hat így is, mint gyógynövény. Enyhe ideg- és gyomornyugtató hatása ugyanis valóban jól működik, egy-egy feszült nap után relaxáláshoz, rossz alvóknak este, esetleg ha a gyerek nyűgös valami front miatt, érdemes lehajtani egy pohárral belőle. Álmosságot szerintem nem okoz, inkább csak kisimul egy kicsit az ember tőle, így akármikor iható belőle egy szuper üdítő.

Én a felfőzött verziót szoktam belőle készíteni. Tele teszek egy fazekat az átöblített citromfűvel, majd ellepem hideg vízzel és 24 órát hűtőben tartom. Majd kiveszem a növényeket, mehetnek a komposztra. A megmaradt vizet felforralom a víz felének megfelelő mennyiségű cukorral. Extra tipp: ha barna cukorral készíted, adsz az ízének és a színének is egy kis csavart! Belefacsarom egy-két citrom levét és a végén 1,5-2 evőkanál citromsavat teszek hozzá a tartósítás miatt. Fertőtlenített üvegekben kidunsztolom, így akár egy évig is tökéletesen eláll, karácsonyi ajándék is lehet belőle, ha csinos üveggel dolgoztunk.

Ha barna cukorral készíted, sötétebb színe lesz

Éppen így készítem a szörpöt az emésztőrendszert segítő fodormentából is, érdemes azt is kipróbálni, ha nagyon elszaporodott. Igazán különleges és mégis nagyon finom innivaló kerekedik belőle. Természetesen a szörp alapanyagnak használt növényeket akár keverhetjük is, így például ez a gyömbéres, citromfüves mentaszörp is kikerülhet a konyhánkból, ha elég bátrak vagyunk! Bár én – a linkelt recepttel ellentétben – tartósítószert nem használok a citromsavon kívül.

A legjobb mégis az az egészben, hogy mindet a természet sőt, a kertünk adja, ennél jobb érzéssel úgysem innánk meg mást. Sok sikert az új szörpjeidhez és a kerti partid sztárjaihoz!



Címkék: