Január van. A kertben botorkálva is csak annyit tudok megállapítani, hogy vissza kell menni a házba. Ilyenkor a kamrában jókat lehet nosztalgiázni, úgyhogy ott sűrűbben fordulok meg. Csak úgy jönnek az emlékek a nyárról, ha ránézek a fekete bogyós lekvárokra vagy a megmaradt pár üveg szörpre. Utóbbiakat az egész család szívesen issza egész évben, de persze télen azért színesebb felhasználási lehetőségek is vannak a hideg vízbe öntésnél. Ha megvolt már a málnás, bodzás és meggyes limonádé, íme néhány extra, amibe ellocsolhatod a házi szörpjeidet!

Earl Grey tea

Nem mindegyik illik bele. Az angol ismerősök meg egyenesen a fejüket fognák, de akkor is le kell írjam nektek, hogy a karácsonyi fűszerezésű szilvaszörpöm forró Earl Greay teával legalább olyan jó páros, mint a zsíros kenyér lila hagymával (vagy a mekis krumpli kólával, ki milyen szubkultúrából jön…).

Natúr joghurt

Én lekvárral jobban szeretem keverni, de mivel elkényeztetett kifinomult ízlésű gyermekeim szinte sírva fakadnak, ha gyümölcsdarabot találnak a joghurtban, nekik mindig valamelyik fincsi házi szörpöt öntöm a natúr joghurtba. A meggy és eper tarol általában.

Gyümölcsleves

Mivel a gasztroforradalom óta ez az étel nem is létezik, ezért csak azoknak írom, akik még mindig élnek ezzel a bűnlevessel. Mielőtt megcukroznád, adj a leveshez 1-2 dl jófajta szörpöt. Az íze harmonizáljon a levesbe tett gyümölcsökkel (pl. vegyes gyümölcsök esetén a málnát vagy más bogyós szörpöt ajánlok), nagyot fog dobni az ízén!

Rízskoch, vargabéles, ferdinánd

Igen, igen! A felsorolt három sütemény bármelyikére vidáman locsoljuk, akár felmelegítve is. Az ízvilágon nem veszünk össze… És hogy mi az a ferdinánd? Ugyan már, itt van hozzá egy jó recept a Chili és Vanílián.

Koktélok

Nagyjából ez az egyetlen módja az évi kb. három alkoholfogyasztásomnak (meg a kávéba öntött ír krémlikőr, de abba ne tegyetek szörpöt), ezért tudom, amit tudok, a szörpök éppen idevalók. Tudtátok, hogy rengeteg gyümölcsös ízt szirupok adják a koktéloknak? Igen, ilyen szirup lehet az a szörp is, amit a nyáron órákig kotyvasztottál a tűzhelyen. Hát nem óriási?

A Summer Fresh koktél például egy olyan klasszikus „szörpös” ital, amit ugyan legalább hatféle módon ittam már (nem egy időben 🙂 ), nem tudok megunni. A Koktél Blogon van is hozzá egy rendes recept. Én eperszörpöt mindig készítek és ez éppen az egyik legfontosabb hozzávaló. Ezenkívül már csak egy kis vodka, valamilyen gyümölcslikőr (mandarin, narancs pl.) kell hozzá, majd az egészet almalével öntjük fel, belecsavarunk egy kis citromot és rátöltjük egy halom összetört jégre. Mi ez, ha nem színtiszta nyári nosztalgia? Három után már ki sem tudsz akarsz jönni abból a kamrából. De minek is? Hívd át a szomszéd csajokat is az emlékbulira!



Címkék: