Az már közismert tény, hogy a műanyagszennyezés súlyos hatást gyakorol a bolygónkra, és az elmúlt években több száz tudományos jelentés bizonyította azt is, hogy az élelmiszerek és üdítők csomagolására használt műanyag rendkívül káros lehet az emberi szervezetre.

A legújabb kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy az italos palackokban és az élelmiszerek csomagolásánál évtizedek óta alkalmazott vegyület, a biszfenol-A (BPA), csökkenti a spermaszámot és rontja a hímivarsejtek mozgékonyságát, miközben a férfiaknál a meddőség fő oka a spermiumok alacsony minőségével függ össze.

Az amerikai kutatók korábban olyan munkásokat vizsgáltak, akik munkakörük miatt naponta kapcsolatba kerülnek a BPA-val, és összehasonlították őket olyan személyekkel, akik “csak” a mindennapi életük során vannak kitéve a kemikáliának. A kontrollcsoport vizeletében 1,4 mikrogramm/liter BPA-t találtak, míg a vegyülettel dolgozó munkások esetében negyvenszer magasabb, 38,7 mikrogramm volt jelent. A kontrollcsoporthoz viszonyítva a BPA-val dolgozóknál négyszer nagyobb valószínűséggel fordult elő csökkent spermaszám, és a hímivarsejtek mozgékonyságának vizsgálatánál is rosszabbul teljesítettek. A spermiumok úszási képessége náluk kétszer akkora eséllyel bizonyult gyengébbnek, mint a kontrollcsoportnál.

Fotó: Europress

Nagyon nehéz ignorálni 

A legutóbbi tanulmány a British Medical Journal-ban jelent meg, és ismét alátámasztotta a BPA és a termékenység összefüggéséről szóló kutatásokat. Az Egyesült Királyságban az Exeter-i Egyetem kutatói 94, 17 és 19 év közötti tinédzser hímivarsejtjeit vizsgáltak. A résztvevőket megkérték arra, hogy egy hétig korlátozzák az anyaggal való érintkezésüket, és csak üveg vagy rozsdamentes acél csomagolású élelmiszereket fogyasszanak és használjanak. A szigorítás ellenére 86 százalékuk szervezetében még egy hét elteltével is kimutatható mennyiségű BPA-t találtak. A résztvevők azt mondták, nehéz volt elkerülni a BPA-t a következetlen címkézés miatt, ami arra figyelmeztetne, hogy a termékek tartalmazhatják a vegyszert. Ez sajnos azt is bizonyítja, hogy a hiányos címkézés miatt hatalmas kihívást jelent elkerülni ezt az anyagot úgy is, ha tudatosan próbáljuk ignorálni mindennapi életünkből.

A Biszfenol A megtalálható a polikarbonát műanyagból készült étel- és ital tárolására használatos edényekben (pl. cumisüvegek, palackok, ételhordók, műanyag tányérok, mikrohullámú készülékekben használt edények, vízvezeték csövek stb.), valamint fenoplaszt gyantákban, epoxigyantákban is, utóbbiakat a fém konzervdobozok, tárolóedények (pl. ivóvizes, bortartályok) belső felületének bevonására használnak, ezen kívül megtalálható még PVC műanyagokban és hőpapírokban (pl. bankkártyás fizetési bizonylat és egyes bolti bizonylatok), illetve tetrabróm-BpA nevű lánggátlóban, valamint annak bomlástremékeiben, orvosi eszközökben (csövekben, műanyag eszközökben, fogászati kompozitokban), autógumikban, fékfolyadékokban.

A kutatók szerint a BPA kioldódását elősegíti az erősen savanyú vagy lúgos pH, a magas hőmérséklet, valamint a hosszú ideig tartó tárolás. A polikarbonátból (PC) készült edényekbe és palackokba emiatt nem javasolt forró ételt vagy italt beletölteni, így minimalizálhatjuk a vegyülettel történő érintkezésünket.

Forrás: Wikipédia/Futurism



Címkék: