Soha véget nem érő, örök vita, hogy a műfenyő, vagy az igazi teszi-e fel a pontot a szeretet ünnepére. Nos, ezt a kérdést nem fogom itt és most eldönteni, mindenkinek az ízlésére és a lelkiismeretére bízom, hogy a szívmelengető fenyőillatot, vagy a fakivágás mentes, tartós műanyagot választja-e.

Én most inkább a karácsonyi menüről szeretnék írni, és arról, hogy azt milyen prímán fel lehet dobni pár fenyőből készült fogással. Jól hallottad, fenyőből. Nem, most nem a karácsonyfa formára szabott mézeskalácsról beszélek, hanem arról, hogy a fenyőnek mennyi, finomabbnál finomabb, ehető része van.

Szóval ha valami igazi különlegességre vágysz, a töltött káposzta és a mákos bejgli mellé, bátran kísérletezz a fenyővel, mint alapanyaggal. Adunk hozzá pár tippet.

Apró ínyencség, a fenyőmag 

Azt hiszem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a tobozokban rejlő fenyőmag ehető. Ennek ellenére a magyar gasztronómiában a mai napig kissé mellőzött ínyencség, amit a borsos árának is köszönhet.

Az ünnepek alatt vagyonokat költünk szaloncukorra, csokira és egyéb édességekre, aztán az újévi fogadalmunkban meg esküdözünk, hogy valahogy leolvasztjuk magunkról mindezt. Nos, inkább áldozzunk egy zacskó fenyőmagra, ami ezerszer egészségesebb. Tele van antioxidánsokkal, gazdag káliumban, A-vitaminban, kalciumban és magnéziumban is, és sokféle módon felhasználható.

Az én ünnepi kedvencem a sütőtök krémleves, pirított fenyőmaggal megszórva, de a salátákra, hintve is isteni. Keverheted sós és édes süteményekbe egyaránt, a tésztafélék tökéletes feltéte, de a töltött pulyka töltelékét is megbolondíthatod vele, garantált a siker.

Igyál tűlevelet

Ha szereted a fenyő illatát, inkább ültess párat a kertbe, minthogy pár nap után megszabadulj egy újabb tiszavirág életű karácsonyfától. Ha a kertedet díszíti a fenyő, egész évben élvezheted majd a fenyőtűtea és a fenyőtűvíz jótékony hatását, karácsonykor pedig pár ággal megteremtheted az elengedhetetlen illatot a lakásban.

Ha fenyőtűvizet szeretnél készíteni, a fenyőágak zsengébb végeit használd. Apríts fel egy maréknyit, majd egy napig áztasd fél liter vízben. A hidegen áztatás előnye, hogy magasabb lesz az ital vitamintartalma. Másnap szűrd le a fenyővizet, és ha szeretnéd ízesítheted citrommal, de magában is igazán frissítő.

A tűlevéltea gyorsabban készül, viszont a C-vitamin-tartalma nem lesz olyan magas. Egy maréknyi fenyőhajtást forráz le egy bögre vízzel, majd hagy ázni 10 percig, végül szűrd le, és fogyaszd teaként. A hideg, téli napokon nem csak felmelegít, de kiváló a légúti megbetegedésekre. A karácsonyfa körül ülve pedig ünnepi hangulatot teremt az illatával.

Variációk fenyőmézre

Az igazi karácsonyi kombó, ha az fenyőteát és az ünnepi fogásokat is fenyőmézzel édesíted. Két különböző mézet neveznek így, az egyik, ami fenyővel ízesített, a másik pedig amit a méhek a fenyők ágairól gyűjtenek.

Kezdjük az ízesített változattal. Ez a verzió is tavasszal készül, de télen különösen hasznos, ugyanis köhögéscsillapító hatása van. Szóval ha szeretnél karácsony illatú mézet, április végén egy marék zsenge, zöld fenyőrügyet tegyél egy üveg aljára, majd öntsd fel jó minőségű, általad kedvelt virágmézzel. Egy egész hónapig áztasd, majd szűrd le a mézet, karácsonykor pedig vedd elő, és keverd a teába, a sütibe, a mézeskalács tésztájába, vagy épp pácold vele a sonkát.

A másik fenyőméz is rendhagyó, bár azt a méhek készítik, mégsem klasszikus méz. A méhek a fenyőfélék levelein található mézharmatot gyűjtik össze, és így készítik el a legmagasabb ásványi anyag tartalmú mézfélét. A színe sötét, az illata és az íze gyantás jegyeket visel.

Mivel tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal nem szabad felforralni, leforrázni, vagy épp sütni. Keverd langyos teába vagy tejbe, vagy ízesítsd vele az ünnepi szószokat, önteteket, salátákat és desszerteket.

Fenyves fűszersó

(kép: rootsimple)

A fűszersók listája szinte végtelen. A fűszernövényektől, a fokhagymán át, a virágszirmokig szinte mindennel lehet a fűt ízesíteni, és ezáltal egy különleges aromát adni az ételnek. A fenyő tűlevelei sem kivételek ám ez alól. Engem kicsit a rozmaringosra emlékeztet a kombináció, karácsonyi kiadásban.

Nem kell hozzá élő karácsonyfát venned, hanem a kertben növő fenyőt kell tavasszal leszüretelned. A zsenge, világoszöld rügyekből vágj le párat, aprítsd fel, majd mehet a tengeri vagy a himalájai só közé, és egy légmentesen zárható üvegbe.

Most pedig csak csapd fel a kamra ajtaját, vedd le a polcról a fenyős fűszersódat, és szórd meg vele a karácsonyi pulykát, a halat vagy épp a pogácsát.

Süss fenyőliszttel

 

(kép: nordic revolve)

Az igazi karácsonyőrültek kimaxolhatják a fenyős kulináris élvezeteket, egy zacskó fenyőkéreg liszttel. Ezt a lisztet az északi népek a fenyőfa törzsének második rétegéből nyerik ki, és készítenek belőle egy alacsony kalóriatartalmú, viszont magas rost-, vitamin-, és ásványianyag-tartalmú, gluténmentes fenyőlisztet.

Ha már teljes fenyőlázban égsz, készíts mézeskalácsot fenyőlisztből és fenyőmézből, és tuti, hogy az egész lakás tűlevélillatban fog úszni szenteste.



Címkék: