A neten sok olyan hír kering, amiket fenntartással kell kezelni. Az ismeretlen, nem megbízható források, a gyanús minőségű képek mind okot adnak egy kis keresgélésre, de vannak oldalak, amik ezt megteszik helyettük. A magyar Urban Legends is kötelező olvasmány,  de az amerikai Snopes a legendás hírek tisztázásának ősanyja. Minden témában kutatnak, most például néhány építészettel kapcsolatos hírnek és fotónak eredtek nyomába. A három kedvenc, nálunk is jól ismert sztori és megfejtése következik, a teljes gyűjtést az Arch Daily oldalán találja.

 

Szkafanderes időutazó a középkorból

A spanyol Salamancában áll a Catedral Nueva, egy 16. században épült katedrális, aminek egyik kapuján egy űrhajós látható. Valóban ott van, ezek a képek nem manipuláltak, viszont a faragásnak semmi köze az időutazáshoz, vagy az idegenek látogatásához. A középkorban létezett egy hagyomány a kőfaragók között: ha felújításban vettek részt, mindig hozzátettek a javított faragásokhoz egy saját, új részletet. 1993-ban itt rendezték az Ember Korszakai című kiállítássorozat egy részét, ami kitűnő alkalom volt a kapu helyreállítására. A kőfaragó mester, Miguel Romero pedig egyszerűen csak hű maradt az évszázados hagyományhoz: az újjáfaragott minták közé rejtett egy űrhajóst, mint a 20. század szimbólumát.

(A kiemelt képen, forrás: wikipedia.com.)

Orosz WC orosz falban

A félig befalazott wc évek óta sláger, 2014 februárjában osztotta mindenki, aki élt és mozgottazzal, hogy Szocsiban, Oroszországban fotózták ezt a téli olimpia miatt felhúzott épületek egyikében.  De amint kiderül, a fél WC-nek semmi köze a Szocsihoz: az olimpiai megnyitást megelőzően az interneten már létezett a fénykép, de az eredete nem nyomon követhető. Könnyen lehet, hogy a kép csak egy manipulált fotó, vagy akár egy művészeti installáció.

Miért nincs Washingtonban “J” kezdőbetűs utca?

Az egyik legjobb várostervezéssel kapcsolatos legenda Washingtonhoz kötődik. A város tervezője Pierre L’Enfant volt, aki a legenda szerint az utcák elnevezésénél azért hagyta ki a “J” betűt, mert neheztelt John Jay főtitkárra és így tiltakozott a személye ellen.  Nehéz elhinni, hogy egy precíz építész képes egy egész várost úgy megtervezni, hogy szándékosan kihagyja, esetleg kifelejt egy betűt, úgyhogy alaposan kivizsgálták a történetet. Az megoldás pedig itt is egyszerű, ráadásul unalmas is: a régi angolul írásmód szerint az “I” és a “J” betűk gyakran egymással felcserélhetők, hasonlóak voltak. Egy térképen, vagy feliratokon könnyen összetéveszthetőek lettek volna, így inkább kihagyták a J-t.

Forrás: wikipedia.com



Címkék: