Nyolc tobzoskafaj él a Földön, de ha így megy tovább, hamarosan egy sem lesz. Ezeket a roaverő állatokat ugyanis a húsuk és a pikkelyeik miatt is vadásszák, ezzel ők lettek a legkelendőbb árucikk az  ázsiai és afrikai feketepiacon.

Ráadásul szerencsétlen állatokat nem is kell különösebben levadászni: ha megijed, a sünhöz hasonlóan összegömbölyödik és már csak össze kell szedni. Ezt pedig egyre többen csinálják, hiszen a tobzoska szarupikkelye óriási üzlet, arányaiban nagyobb pénz, mint a veszélyes drogkereskedelem, vagy a sokkal több macerálval járó elefántcsontkereskedelem. A Quibit cikke szerint míg 1990-ben egy kiló pikkely ára mindössze 8,5 font volt, 2015-ben már 360 fontra rúgott, de akár az 500-at is elérhette.

A tobzoska pikkelye ugyanis állítólag mindenre jó, asztmától a rákig. És amíg tömegek hisznek ebben, érdemes lesz levadászni is ezt az egyre fogyatkozó állományú állatot.

A Wildest Animal Rescue kisfilmjében olyan emberek mutatkoznak be, akik az életüket szentelték a tobzoskáknak és minden percükben azon dolgoznak, hogy megmentsék ezeket az állatokat a kihalástól. Adrian Steirn természetfotós pedig  lenyűgöző képeket készített ezekről az emberekről.

Kiemelt kép: facebook.com/adriansteirn



Címkék: