Csodával határos módon sértetlenül megúszta egy pár, hogy egy hód rádöntött hajójukra egy 20 méteres fát a Müritz-Elde csatornán a németországi Schwerin közelében.

A hód átrágta a nyárfa közel fél méter vastagságú törzsét, mely ezután rázuhant a partnál horgonyzó 10 méteres jacht közepére. A hajón tartózkodók szerencsére éppen lenn voltak a kajütben, így nem esett bajuk. A német rendőrség szerint “szerencsére a hajó fémből volt, így folytatni tudta útját saját erejéből”.

A fás vízpartokon élkő eurázsiai vagy közönséges hód Eurázsia legnagyobb rágcsálófaja. Állománya a 19. században jelentősen megfogyatkozott, jelenleg Európában a védelmi intézkedéseknek köszönhetően növekvőben van, az ázsiai populációk azonban továbbra is veszélynek vannak kitéve.

Az 1920-as években indultak meg az első visszatelepítési programok a skandináv és a balti területeken, amelyek aztán az 1980-as, 90-es években új lendületet kaptak Közép- és Dél-Európában is. Magyarországon 1988 óta védett, eszmei értéke 50 000 forint.

Forrás: MTI
Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: