Többnyire a leveleiket gyűjtjük, így nem örülünk a virágoknak sok fűszernövényen, de a beporzó rovarok imádják egyszerűen hozzáférhető nektárjukat.
Én kétféleképpen szoktam kedvezni nekik, a konyhai szokásoknak megfelelően.
Az egyik lehetőség az, ha egész egyszerűen hagyjuk kivirágozni a növényt és ebben az időszakban (kb egy-másfél hónap) lemondunk a fűszeres levelekről. Ez azért fontos, mert virágzási időben már sok növényen keserűek, „elöregedtek” a levelek (pl citromfű, majoranna). Viszont csak úgy virulnak, és öröm nézni, ahogy megszállják a színes pillangók és méhek. Virágzás után visszavághatod a növényt, fajtától függőan akár a felére is, és hamarosan érkeznek az új hatások.
![](https://gardenista.hu/uploads/2017/07/IMG_3936-1024x683.jpg)
A citromfű apró fehér virágokat hoz
A másik tippem az, hogy minden fűszernövényedből (minimum) két tő is legyen a kertben. Az egyiket meghagyhatod a hasznos rovaroknak kivirágozni, a másikat pedig folyamatosan visszavághatod a friss hajtásokért, amiket felhasználsz a konyhában. Különösen jó lehet ez a menta esetében, amit nyáron sokat használunk, viszont a virágzása igazi ünnep a kertben (lásd a képen a lila virágot).
![](https://gardenista.hu/uploads/2017/07/Néha.virágozhatafűszernövényis-1024x575.jpg)
Majoranna teljes pompájában
Nálam most fehér virágfelhővé és egyben pillangómágnessé alakult mindkét majoranna. A levélre így szívesen várok még egy hónapot, megéri.