Petíciót indított a Greenpeace Magyarországon azért, hogy a kormány 2020-tól tiltsa be az egyszer használatos műanyag szatyrok forgalmazását. Az akció komoly figyelmet kapott, a kérelmet eddig már több mint 57 ezren írták alá – írta a hvg.hu.

“Ezeket a szatyrokat túlnyomórészt csak egyetlenegyszer használjuk, átlagosan mindössze 20 percig, aztán a szemetesbe kerülnek. Ezeknek a teljes lebomlási ideje akár közel 400 év is lehet. Ez hatalmas környezeti problémákat, az óceánokban ökológiai katasztrófát okoz” – mondta a lapnak Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A szervezet közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy a legfrissebb kutatások szerint a hazai folyók, a Duna és a Tisza is mikroműanyag részecskékkel szennyezettek, sőt, a műanyag darabok megtalálhatóak a csapvízben és a palackozott vizekben is.

A műanyag szatyrokat már több ország is betiltotta: Franciaországban két éve nem lehet műanyag szatyrot adni a vásárlóknak, Görögországban pedig idén január óta. Románia 2019. január elsejével fogja betiltja az egyszer használatos műanyag zacskók forgalmazását, Kenyában pedig egyenesen börtön jár a nejlonszatyrok gyártásáért és használatáért.

Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: