Göd lesz idén a Természetvédelmi Világalap (WWF) Nagy Ugrás kampányának magyarországi központi helyszíne – közölte a szervezet pénteken, a nemzetközi Duna-napon. A június 29-i nemzetközi Duna-nap arra hívja fel a figyelmet, hogy teljes élővilágával együtt meg kell óvni a vízhez kötődő fajokat és az emberek számára is rendkívül fontos folyókat és vizes élőhelyeket, természeti kincseket. Hasonló céljai vannak a Nagy Ugrás elnevezésű európai kampánynak is, amely a folyók és természetes vizek védelmének fontosságára hívják fel a figyelmet, és rávilágítanak arra, hogy az emberek életében milyen fontos szerepet játszanak az élővizek.

Idén Magyarországon tizenhárom közösség döntött úgy, hogy július 8-án saját kreatív programmal figyelmeztet az ember és a természetes környezet közötti harmónia újraélesztésének fontosságára, és ezt végül egy nagy közös csobbanással ünnepli meg.

A verseny szoros volt, de a nyertes a Boldogságcseppek Alapítvány és Gödi Anyák Angyalai közös pályázata lett: a felsőgödi Duna-partra szervezett programjaik között szerepel szemétszedés és a part rendbe tétele, homokvárépítő verseny, papírhajó-készítés – amelyet aztán közösen bocsátanak vízre -, de ügyességi játékok, sárkányhajózás, vízirendészeti bemutató és vizespalackos gerinctréning is lesz.

Az esemény ideje alatt jótékonysági gyűjtést is szerveznek a Duna-part gödi szakaszának szebbé tételére. Az esemény csúcsaként délután kézen fogva ugranak együtt a Duna vizébe.

Kép forrása: Pixabay

 

A többi pályázó is számos érdekes programmal készül: a tavalyi nyertes Herenden lesz vízitúra a Séd-patakban, vízipisztoly-csata, a vizes élőhelyekkel kapcsolatos totó és PET-palackokból hajókat is készítenek. Kecskeméten wakeboard-, kajak-kenu-, street workout- és horgászbemutatóval is várják az érdeklődőket. Madocsán vízipisztoly-csatával, sorversenyekkel, akadálypályával, környezetvédelmi kvízzel és ártéri, valamint régi Duna-fotókból álló kiállítással készülnek. A Nógrád megyei Patak községben pedig gumicsizmában gyalogolnak majd a Derék-patak medrében, de patakátugrással, papírcsónak-úsztatással és kavicsdobálással is színesítik a programot. Ezenkívül számos színes és vicces programmal készül a Nagy Ugrásra Szigetmonostor, Sajóörs, Vác, Körösnagyharsány, Zebegény és Szigetújfalu is.

A mozgalom alapítója júniusban mintegy száz szív alakú kavicsot osztott szét a budapesti Szimpla Kertben, hangsúlyozva a Nagy Ugrást és a WWF új kezdeményezését, miszerint az ugrás mellett egy kavicsdobással is kifejezheti bárki a folyók és élővizek iránti szeretetét. A kavicsosztás július 8-án folytatódik a belvárosi szórakozóhelyen, a megmaradt szívkavicsokat pedig egy budapesti partszakaszon szórják szét, hogy az eseményről lemaradók, de a megmozdulással szimpatizálók is csatlakozhassanak. A szívkavics osztás és a kavicsdobálás a PlantTogether mozgalom alapítójának ötlete nyomán valósul meg.

Minden év július második vasárnapján Európa-szerte több mint 500 helyszínen százezrek ugranak egyszerre a folyókba és más természetes vizekbe, hogy így hívják fel a figyelmet éltető vizeinkre. Az első hivatalosan meghirdetett Nagy Ugráson 2005-ben több mint 250 000 embert sikerült mozgósítani, akik 22 ország 31 folyójába ugrottak egyazon időpontban.

Forrás: MTI 

Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: