Július 8-án lesz a WWF Nagy Ugrás, amire meghosszabbított határidő mellett még egy hétig bárki jelentkezhet – írják a WWF oldalán. A közösség ereje, ahogy minden téren, úgy a természetvédelemben is rendkívül fontos. Éppen ezért a WWF Magyarország természetvédelmi projektjein túl egy szórakoztató, közösségépítő program keretében hívja fel az emberek figyelmét arra, hogy milyen fontos a folyók védelme, és mit tudnak nekünk adni vizeink.

“A Nagy Ugrás 2005 óta Európa-szerte arról szól: minden év július második vasárnapján délután 3 órakor ugorjunk, fussunk vagy akár csak gyalogoljunk egyszerre egy folyóba vagy más természetes vízbe, és ezzel mutassuk meg, hogy odafigyelünk erre a fontos értékünkre” – szól a felhívást, amelyhez már az első évben 250 ezer ember csatlakozott 22 országból.

Bárki összefoghat

Magyarországon 2008-ban, azaz épp tíz éve ugrottak először. Azóta számos településen már hagyománnyá vált, hogy minden évben megrendezik a saját Nagy Ugrásukat. Az egyes helyszíneken pedig különböző programokkal színesítik az eseményt: volt, ahol szemétszedéssel, máshol sárkányhajó-versennyel vagy patak medrében való gumicsizmás gyaloglással, környezetvédelmi előadásokkal, de névtelen pataknak is adtak már hivatalos nevet a Nagy Ugrás során. Természetesen bárki összefoghat: csobbanhat egy egész település, egy baráti társaság, egy szövetség tagjai vagy akár egy cég munkatársai is.

Pixabay

 

Az ugrás mellett idén egy kavicsdobással is kifejezheted, hogy mennyire szereted a folyókat és élővizeket.

A WWF Magyarország ebben az évben arra buzdít, hogy környezetbarát festékkel vagy filctollal rajzolj szívet egy kavicsra, ezzel jelezve, hogy fontosak számodra a folyók, majd posztold a közösségi média oldalaidon a #BigJump hashtaggel. A Nagy Ugrás napján pedig majd azt dobd be a vízbe – legyen ez egy országos kacsázó verseny!

“Ha megmutatnátok, hogy Ti hogyan ugrotok és hogyan hívjátok fel a figyelmet folyóink és vizeink megóvására, akkor ne habozzatok! 2018. június 25-ig regisztráljatok, és ha Ti pályáztok a legkreatívabb, legegyedibb, vizeink védelmének fontosságát leginkább hangsúlyozó programmal, akkor a WWF Magyarország hivatalos Nagy Ugrását az általatok kijelölt helyszínen fogja megrendezni” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. A nevezés részleteiről ide kattintva lehet tájékozódni.

Kiemelt kép forrása: PixabayCímkék: