Hány polcot pakoltál már tele a garázsban/faházban/tárolóban különféle növényvédőszerekkel, és mióta pakolászod ezeket jobbra meg balra, tudván, veszélyes hulladék, így nem lehet csak úgy kihajítani őket a kukába? Egy? Kettő, esetleg három vagy még több? Akkor biztosan örülni fogsz annak a hírnek, amit az agrotrend.hu közölt pár napja arról, hogy az adatok összeszedését követően elkezdődik majd a rég lejárt szavatosságú veszélyes növényvédőszerek begyűjtési kampánya.

„A Földművelésügyi Minisztérium a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara együttműködésével a lejárt szavatosságú növényvédő szerek térítés- és szankciómentes begyűjtését szervezik, melynek elsődleges célja, hogy ezen tételek gazdái megszabadulhassanak ezektől az évek óta felhalmozódott veszélyes hulladékoktól” – írják.

Először a papírmunka

Ahhoz, hogy tisztában legyenek a valós állapottal, fel kell mérniük a növényvédőszer-helyzetet: ehhez november 6-ig tájékoztatni kell az érintetteknek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének fő-falugazdászát (a falugazdász-irodák listája itt található, itt pedig a megyei koordinátoroké), ő majd név, lakcím, és mindenmentesen, anonim módon továbbítja az összesített adatokat a növényorvosi kamarának.

 

Forrás: Pixabay.com

Az adatoknál meg kell adni, hogy a) rendszerváltás előttről, b) rendszerváltás utánról, de az európai uniós csatlakozás előttről, c) az EU-s csatlakozás utánról származik-e a növényvédőnk, illetve, hogy d) mi a neve, e) a mennyisége (kg/liter), ha pedig nem tudjuk már, mi volt az, oda kell írni, hogy ismeretlen por/granulátum/folyadék, illetve milyen mennyiségű.

Aztán elszállítják a nyakunkon maradt növényvédőket

A tényleges begyűjtés ezután következik majd erre szakosodott cégek segítségével, név- és költségmentesen, a tulajdonosokat tájékoztatják majd az elszállítás időpontjáról. Mármint a növényvédőkéről. A lap azt írja, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara hangsúlyozza: senkinek sem kell szankcióktól tartania, amiért jogszabályi kötelezettségeik ellenére nem semmisíttették meg idáig ezeket a szereket. Egy 2003-as felmérés szerint az országban közel 300 tonna rég lejárt szavatosságú növényvédő van még itt-ott, ezeket szeretnék végre összegyűjteni.

Borítókép forrása: Pixabay.com



Címkék: