Bár a magyar konyhákban a friss/szárított paprikán kívül főleg az Erős Pista és a Piros Arany biztosítja az ételek erejét, a kis üveges Tabasco már nálunk is egy jól ismert csípős ízesítő, ami főleg grillezések környékén szokott előkerülni. A szószhoz használt paprika izgalmas útját mutatja be egy videó, amiből az is kiderül, hogy hol tölt el 3 évet a szósz alapanyaga és miért.

A Tabasco márka népszerűségét jól mutatja, hogy mára egyben egy alapanyag neve is lett. A receptek nem csípős szószt írnak, hanem Tabasco-t, így nem csoda, hogy a gyárban naponta 700000 üveget töltenek meg vele. A világ 195 országába szállított szósz receptje nem bonyolult, de van benne egy csavar: a sóval ledarált csípős paprikát olyan tölgyfahordókban érlelik, amikben korábban Jack Daniel’s whiskey érlelődött. Miután évekig erjesztették, ecettel keverik, így végül egy baromi tömény, erős, sós szósz lesz belőle, amiből csak pár cseppet kell az ételbe adagolni, hogy az aromáit érezni lehessen.

A szósz a tabasco paprikából készül (Capsicum frutescens var. tabasco), ami egy Mexikóból származó fajta. Nagyon hasonlít a cayenne-i paprikához és azzal azonos feltételek mellett termeszthető. A bokros növény kb. 150 cm-re nő meg, a rajta növő paprikák felállóak és 4–6 cm hosszúak. Éretlenül sárgásak, éretten élénkpirosak, ízük csípős és enyhén kesernyés is. A nagyon csípős paprikák közé tartozik (30–50 ezer Scoville-egység, azaz SHU); a vörös tabasco szószok csípőssége viszont csak 2500–5000 SHU.

Forrás: wikipedia



Címkék: