A timelaps technika előtt esélyünk sem volt arra, hogy így lássuk a növények növekedését. A növekedés folyamatát, a csírázás, az első levelek kibújását, vagy a virágzást tudjuk nyomon követni így, a sok ezer órányi felvétel felgyorsításának köszönhetően. Most pedig a föld alá, a gyökerek közé is benézhetünk.

A timelaps videókat készítő GPhase két olyan felvételt készített, melyeken nem csak a föld felszíne felett zajló folyamatokat figyelhetjük meg, de a különleges ültetésnek köszönhetően a gyökerek kialakulását és a körülöttük zajló folyamatokat is felfedezhetjük.

Az első videó a vesebab életéről szól, az 25 napos felvételt itt 17280-szoros sebességgel látjuk.  Négyszer futottak neki a folyamat levideózásának, míg végre nem homályosodott el az üveg és sikerült megörökíteni a növény fejlődését. Zenének Strauss Kék Duna keringőjét választották, ami tökéletes zene egy támasztékot kereső ifjú babnak.

Itt pedig egy sor spenót növekszik, szép katonás rendben. A 40 napnyi felvétel 28800-szoros sebességgel látható. A talaj fényesebb pontjai a talajban szaprotrófok (gombák), bogarak és férgek. A leírás szerint a tápanyaghiány miatt a spenót nem lett túl finom, de talán a felvételt elnézve ez megbocsájtható.

Kiemelt kép: youtube.com



Címkék: