Amikor a belvárosban járok, mindig figyelem az ajtókat, hátha nyitva van valamelyik, amikor pedig tárva-nyitva látok egy kaput, önkéntelenül arra fordítom a fejem, hogy meglessem, mi van odabenn – bár ez utóbbi tulajdonsággal azt hiszem, nem vagyok egyedül.

Mindannyiunk szerencséjére viszont nem a mozdítható tárgyak után kutatok, csak azt nézem, van-e odabenn egy kis zöld, esetleg egy kicsit több, valami kert-szerűség, s ha ilyet látok, már élesítem is a fényképezőgépem, ami mindig a táskámban lapul (régimódi vagyok, a telefonos fényképezés nem az én világom). Egy ilyen kertbe lógtam be tavaly nyáron, megmutatom most nektek.

Egy teljesen burkolt, V. kerületi ház udvarán, a Parlamenthez közel született egy kis oázis 2 éve. Mint az egyik lakótól megtudtam, a háromemeletes, körfolyosós műemléki épület Hild József tervei alapján készült 1861-ben. Az impozáns helyszínen a lakók döntése alapján és velük szorosan közreműködve készült el a kis kert. 

A burkolt udvarra kiemelt ágyások készültek, a régi reneszánsz és barokk kertek virágágy formáit megidéző alakzatban. Az udvar közepén egy ideje már áll egy műkő szökőkút, ehhez igazodva készültek a szimmetrikus kiemelt ágyások.

A magas házak szűk belső udvarait sokan nem tartják alkalmasnak kert kialakítására, vagy legalább is azt gondolják, hogy a páfrányon meg a borostyánon kívül nem él meg semmi ezeken a helyeken, így nem is törik magukat azon, hogy megpróbálják zölddé varázsolni az ilyen udvarokat.

Itt a példa rá, hogy ez nincs így. Nagyon sok úgynevezett árnyéki évelő van, amik virágoznak, vagy a színes leveleikkel díszítenek egész évben. A cserjék között ugyanígy számos faj akad ami kifejezetten kerüli a tűző napot, s az árnyékos-félárnyékos, védett helyen érzi jól magát. Nem is kell megállni a hortenziáknál, bár azokból is van több faj és azoknak rengeteg színváltozata.

Az ilyen udvaroknak jellegükből adódóan előnye és hátránya is egyben, hogy elég fényszegények, viszont védettek az időjárási szélsőségek ellen, mint az erős szél, és az épületek hőkibocsátása a téli zord mínuszok hatását is képes enyhíteni pár fokkal.

Ha a fotók láttán kedvet kaptál és egész véletlenül egy ilyen gangos házban élsz, én azt mondom hajrá, kezdj neki szervezkedni, hogy legalább egy kicsit kizöldítsd az udvarodat, ha mással nem is, néhány kaspós növény is sokat változtat egy burkolt udvar összképén. Én is ezt fogom tenni idén tavasszal.

Annyira jót sikerült beszélgeti az egyik kedves itt lakó hölggyel, hogy a végén megkaptam tőle a kert építéséről készített fotókat is, így megmutathatom, hogyan született ez a kis ékszerdoboz.



Címkék: