A Skóciában élő Fiona Presly olyan valószínűtlen barátságot kötött, amit nagyon nehéz elhinni, számolt be róla a The Dodo. Fiona tavaly tavasszal a kertjében dolgozott, amikor észrevett egy dongót a lábánál. Egy dongó királynő volt, aki úgy tűnt, haldoklik. Fiona nem akart rálépni ezért felvette, hogy egy virágra helyezze. Ekkor vette észre, hogy a dongónak nincs szárnya. És itt kezdődött ez a furcsa barátság.

A nő mindenképp segíteni akart az állatnak, ezért cukrozott vizet vitt neki és egy virágzó növényre állította, hátha így majd jobban lesz, de pár órával később a dongó még mindig nem mozdult. Mivel estére vihart jósoltak, a nő magához vette a királynőt, melegen tartotta és tovább etette. Gondolta, másnap majd kirakja a kertbe, de az idő rossz maradt, így ez váratott magára. Fiona nem bízta a véletlenre és kapcsolatba lépett a méhekkel foglalkozó Bumblebee Conservation Trust nevű brit szervezettel. Tőlük megtudta, hogy az állat valószínűleg olyan vírussal fertőzött, ami problémákat okoz a szárny kifejlődésében, így nincs sok esélye arra, hogy a vadonban életben maradjon.
De látva, hogy az állat egyébként egészséges volt, Fiona úgy döntött, hogy megadja neki az esélyt az életre és kertet épített neki. A Bee-nek elnevezett királynő egy védett, hálóval fedett kis kertet kapott, csupa virággal, hogy táplálkozhasson, de közben biztonságban is maradjon. Így teltek a napok, a dongó pedig minden alkalommal, amikor a nő meglátogatta, kicsit sétált a kezén és úgy látszott, jól érzi magát.

“Olyan boldognak tűnt, amikor meglátott engem” – mondta az állatbarát és úgy döntött, hogy megtartja Bee-t és vigyázni fog rá. “Olyan volt, mintha az egész lény életre kelt volna, azt hiszem, tetszett neki, hogy nem egyedül van” – mondta Presly. Így telt el a nyár, ami alatt Fiona és Bee sokat foglalkoztak egymással, a család és a barátok is megszokták, hogy a nőnek már egy dongó barátja is van.

Normális esetben a királynő a tavaszt és a nyarat a fészekben tölti, párosodik és kolóniát alapít, majd az ősz közeledtével elpusztul. Bee öt hónappal a megmentése után ment el, testét a kedvenc virága alá temették. “Szomorú voltam, amikor meghalt, de tudtam, hogy ez meg fog történni, már idősebb volt, mint kellett volna” – mondta Presley.  “Most már minden rovart más fényben látok, ez megváltoztatta a felfogásomat.”

Kiemelt kép: thedodo.com



Címkék: