Ciki vagy sem, utálom a telet. Persze tudom, karácsony meg minden, és szép hogy nagy pelyhekben hullik a hó, de azért ezt nem nyújtanám három hónapig. Az egyetlen dolog, ami megmenti az egész latyakos, szürke, utálatosan hideg telet, az a forralt bor. Az ám!

Noha ez a legtöbbször egy összepancsolt, cukrozott, silány borból készült, agyonforralt lötty, de közel sem kötelező így elkészíteni. Ezt most be is bizonyítom pár remek forralt bor recepttel, amik majd felmelegítenek a hideg, téli estéken.

Egy csepp történelem

A forralt bort rómaiak találták ki, méghozzá azért, hogy a romlásnak indult bort újra ihatóvá tegyék. Hippocrasnak, vagyis fűszeres bornak nevezték, és gyakorlatilag az volt a főszabály a készítésénél, hogy annyi fűszer kerüljön bele, ami elnyomja a pimpósodásnak indult bor ízét.

Használtak hozzá szegfűszeget, borsot, kardamomot, gyömbért, fahéjat, sőt néha még illóolajokat is, hogy biztosra menjenek. Kezdetben hidegen fogyasztották a nedűt, csak később vált szokássá felmelegíteni a hidegebb napokon.

Rossz borból sosem lesz jó forraltbor

Fontos tudni, hogy olcsó lőréből nem lesz jó forralt bor. Ez nem azt jelenti, hogy a legdrágább gyűjtői palackot öntsük a fazékba és fűszerezzük a felismerhetetlenségig, de nem is a kannás bor a megoldás.Válasszunk egy jó minőségű száraz vörös vagy fehérbort alapanyagként, az már félsiker, és ha ahhoz illő fűszereket választunk, remek lesz a végeredmény.

Ne higgy a nevének, nem kell felforralni

A következő aranyszabály, hogy a forralt bort még csak véletlenül sem kell felforralni, mert akkor az alkoholt és az ízeket is elfőzzük belőle. Ráadásul az alkohol forráspontja alacsonyabb mint a vízé, 78,4 fok, ezért 60-70 foknál magasabbra nem szabad melegíteni a bort.

Jöhet a fűszerkavalkád

A legtöbb forralt bor recept, a testes, száraz vörösborokat ajánlja, de aki szereti a változatosságot, az próbálja ki a fehérboros változatot. Ehhez a legjobb egy üveg illatos, könnyű fehér, amit szegfűszeggel, fahéjjal, citromhéjjal, reszelt gyömbérrel, egy vaníliarúddal és fél citrom levével melegíts fel, majd ízlés szerint édesítsd mézzel.

A vörösboros verzióhoz szintén elengedhetetlen a fahéjrúd és a szegfűszeg, valamint kiváló ízt ad még neki a kardamom, a narancshéj, az őrölt szerecsendió vagy akár a csillagánizs is. A narancs és citromkarikák még kellemesebbé teszik az ízét, de vannak, akik az aszalt gyümölcsökre (mazsola, meggy, szilva) esküsznek. Ezt is a végén mézzel vagy cukorral édesítsük. Lehet hígítani vízzel vagy teával, de szerintem szentségtörés.

Forrósítsd fel a hangulatot

A farkasordítóan hideg estéken, vagy a szilveszteri bulin pedig meg lehet bolondítani a forralt bort egy kis brandyvel, vagy vodkával, és aki igazán tüzes hangulatra vágyik, az szórjon bele egy kis csilit. Utóbbi állítólag nem csak felmelegít, de még a nátha ellen is hasznos. Azért ezzel az ütős verzióval csak óvatosan!

(képek:pixabay)



Címkék: