Petíciót indított a Baranyai Radikális Állatvédő Alapítvány, céljuk pedig a teljes tilalom olyan cirkuszok fellépésére Pécs városában, amelyek állatokat használnak – olvasható a peticiok.com-on.

“Az állatok a cirkuszokban nem önszántukból szerepelnek és hajtanak végre mutatványokat. Azért csinálják, mert meg vannak félemlítve, alázva és ha nem produkálnak, büntetve lesznek. Nem létezik olyan, hogy “pozitív rávezetés”, mivel már maga a betanítás is erőszakkal és kényszerrel történik. Ezért van szükség botokra, ostorokra, kampós botokra vagy elektorsokkolóra, hogy betanítsák, majd a későbbiekben ezekkel irányítsák ezeket az állatokat. A cirkuszi állatok többségének a természetes környezete a szabadban van, nem pedig bezárva, rácsok mögött és ezek az állatok NEM természetesen viselkednek a produkciókban” – írja az alapítvány a petícióban.

Egy 2007-ben létrehozott kormányrendelet értelmében Magyarországon tilos a 2007 szeptembere után befogott vadon élő állatok cirkuszi menazsériában tartása és szerepeltetése, új elefánt, orrszarvú és főemlős nem szerezhető be, nem tanítható be és nem szerepeltethető. Sajnos a cirkusz tulajdonában levő vagy az ott született állatokra ez nem vonatkozik.

A petíció ide kattintva érhető el.



Címkék: