Ha megvan az elhatározás, hogy idén bizony már saját zöldségből készül a saláta és a főzelék, akkor először is egy jó tervre van szükség. A zöldségeskert kialakításánál nyilván arra gondolunk elsőnek, hogy mit szeretnénk betakarítani, mert aki nem szereti a tököt (én), az ne ültessen tököt (én!). De az sem hátrány, ha tudjuk, mit, hova, milyen talajba és mivel együtt érdemes ültetni ahhoz, hogy sikere is legyen a belerakott munkának.

Szóval kell egy terv. Jó lenne pontosan tudni, mit kell átgondolni, mielőtt ásót ragadnánk és magokat vennénk. Hogy mekkora a hely, mennyire süt oda a nap, milyen a föld és milyen ágyásaim lesznek? A  Better Homes and Gardens egy kompakt megoldást kínál a zöldségeskertet tervezőknek: 12 tervet tudunk tőlük letölteni, mérettel, konkrét ültetési tervvel, rajzzal és pontos gondozási tanácsokkal együtt. Már csak ezt kell eldöntenünk, hogy milyen kertet szeretnénk.

Gyerekekkel együtt gondoznánk a kertet? Ez a terv segít abban, hogy a fiatalok is szívesen dolgozzanak velünk együtt. Egyszerűen gondozható növények (tök, napraforgó, retek, eper), egy szuper menő levél-sátor és heti néhány óra gondozás ezen a a 2×2 méteres területen elég ahhoz, hogy utána közösen szüretelhessük a terményt, amit aztán biztosan szívesebben fogyaszt majd, mint általában.

Forrás: bhg.com

A színpompához ragaszkodunk és még elég helyünk is van hozzá? Káposzta, az oregánó, a saláta fajták, a hagymák és a többi zöldség mind gyönyörűen mutatnak ezen az 5×10-es zöldségeskertben.

Forrás: bhg.com

Ha már tavasszal szüretelne, arra is van javaslat. Ez a terv pont jó arra, hogy a kert sarkában egy kis területen megtermesszük a saját retket és a salátát.

Forrás: bhg.com

 

Kiemelt kép: flickr.com



Címkék: