Damniczki Balázs, a a székesfehérvári Damniczki cukrászda tulajdonosa már egyszer felvilágosította a fagylaltozókat arról, hogy miért érdemes a tömörebb, sötétebb színű eperfagyit választani, amiben érződnek a rostok és látszanak a magok. Ami ugyanis nem ilyen, abban az elvárható gyümölcstartalom helyett egy jó adag E-471 is lapul. Most pedig ezt az anyagot be is mutatta egy videón.

Az, hogy minden E-szám ördögtől való mérgező vegyület és a tudjukkik keverik az ételünkbe, nagy tévedés. Minden engedélyezett élelmiszer-adalékanyagnak van egy száma. Ezek azok az anyagok, amiket általában nem fogyasztunk élelmiszerként, de “bizonyos technológiai célok megvalósítása érdekében szándékosan adnak az élelmiszerekhez“, írja a Tudatos Vásárló. Ilyenek az antioxidánsok, a színezékek, emulgeátorok, stabilizátorok és gélképzők/zselésítők, a tartósítószerek és az édesítőszerek is. Jelenleg 325 db E-számmal ellátott adalékanyag van az EU-ban, ebből az egyik az E-471. De mit is lehet tudni róla? Például, hogy így néz ki:

Az E 471-es anyag a mono- és digliceridek a trigliceridből álló zsírsavak bomlástermékei, meleg vízzel kapcsolódva emulgeáló a hatása. Ez az anyag nem csak fagylaltokba kerül: a péksüteményekben levő keményítő a mono- és digliceridekkel kölcsönhatásba lépve a vízkötőképesség növekszik, így a péksütemények öregedési folyamata lassul. De a lekvárok és zselék készítésénél is használják,  a habmentesítő hatása miatt.

A zsírsavak mono- és digliceridjei az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek a következő termékekben: csokoládékészítmények, lekvárok, gyorsrizs, kenyér és péksütemények, húskészítmények és tejszínkészítmények, azaz például a fagylaltok. Fogyasztása veszélytelen, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlik.

Forrás: pexels.com

Ahogy a cukrász is elmondja, a használata nem korlátozott, hiszen nem veszélyes, nem szabad bedőlni azoknak a híreknek, hogy az albánnak nevezett olcsó fagyik mérgezőek lennének. De az tény, hogy erkölcsi kérdés a használata, és amelyik vállalkozó a gyümölcsön spórolva inkább ilyen cuccal tölti meg a tölcsérünket, az nekem inkább ne is adjon fagylaltot. Mert az biztos, hogy a veszélytelensége ellenére is egy tök fölösleges anyag, amit megeszünk akkor, ha az óriása halmozott, felfújt, olcsó fagyit választjuk. A gyümölcs sokkal finomabb, hallgassunk inkább kedvenc cukrászunkra és együnk inkább igazi fagylaltot!

Kiemelt kép: pxhere.com



Címkék: