Azt már egy ideje figyelem, hogy csak olyan vanília fagyit vegyünk, ami igazi vaníliából készült, azaz apró fekete pöttyök, magok vannak benne. A magasra halmozva tárolt, rikító színű fagyikról is olvastam, hogy érdemes kerülni őket. Most pedig az is kiderül, pontosan mi van a silány minőségű, vacak fagylaltokban.

Damniczki Balázs posztja nem véletlenül lett ilyen népszerű. A székesfehérvári Damniczki cukrászda tulajdonosa érthetően és látványosan magyarázza el, hogy mi lehet a különbség két eperfagylalt között. Az egyik recept szerint, ahogy ők is készítik, nem meglepő módon leginkább eper van a keverékben (50 %-ban), ezen kívül víz, cukor, szentjánoskenyérmagliszt, pektin és citromlé. A másik receptnél elsőre nem is látjuk, hol az eper, mert az bizony kb. 3 %-on áll. A gyümölcsfagylaltok legdrágább összetevője a gyümölcs, így azon spórolnak ott, ahol nem a minőség, csak a bevétel számít. És hogy mi a legolcsóbb összetevő? Megdöbbentő: a levegő!

Érdemes végigolvasni a szakember posztját és legközelebb jól megnézni a fagyit, amit épp venni készülünk, mert ahol csak mutatóban raknak gyümölcsöt egy fagylaltba, a 60%-a viszont levegő, a többi meg cukor és pálmazsír, ott bármilyen más galádságra is képesek.

Kiemelt kép: pixabay.com



Címkék: