A károsítók elleni védekezésben és az ehhez kapcsolódó kutatásokban nagy segítséget nyújt, ha a a szakemberek a lehető legjobban megismerik ezeknek az állatoknak az elterjedését. Ehhez pedig a legjobb módszer, ha tőlünk, az igazi áldozatoktól kapnak információkat.

Na jó, az igazi áldozat pl. a puszpángmoly esetében a tavalyi buxusom volt, de neki már nem fáj, én viszont még mindig szomorú vagyok miatta. Olyan szép kis bokor volt! De ha legközelebb felbukkanna, most már beköpöm: itt lehet bejelenteni, ha puszpángmoly garázdálkodik nálunk.

Forrás: wikipedia.com

De az Erdőművelési és Erdővédelmi Intézetnek nem csak a buxusgyilkos érdekes, ha májusi és erdei cserebogarat, álfarkaspókot, vagy nyugati dióburok-fúrólegyet látunk, ezen a felületen arról is bejelentést tehetünk.

A puszpángmolyról és a védekezés lehetőségeiről itt írtunk, a cserebogarak az óriási étvágyukkal okoznak gondot a mező- és erdőgazdaságoknak, a dióburok-fúrólégy pedig a diófáinkat veszélyezteti. Az álfarkaspóktól viszont nem kell tartani, csak a tudományos munkához szükséges a megfigyelése, ezért került a listába.

Kiemelt kép: wikipedia.com



Címkék: