A kávézacc igazi csodaszer, ha növénynevelésről van szó. Íme néhány indok arra, miért nem érdemes kidobnod a reggeli feketéd maradékát.

Elsőre nem is gondolnánk, de a kávé nem csak ránk, emberekre van jó hatással, hanem a körülöttünk élő növényekre is. A tápanyagokban gazdag kávézacc kitűnő komposztja és serkentője tud lenni a növényeknek, most bebizonyítjuk, miért nem kerülhet a lefőtt kávé maradéka a kukába.

  1. Kitűnő trágyája a rózsáknak

A kávénak igen magas a nitrogéntartalma, emiatt pedig kitűnő tápanyaga lehet a rózsáknak, és még a talaj pH-értékét is képet megváltoztatni. Hogy mitől lesz kitűnő trágya? A zacc megváltoztatja a talaj légáteresztő képességét, megfelelő közeget teremt a föld alatt élő giliszták számára, és még abban is segít, hogy a növények szépen és gyorsabban virágozzanak.

  1. Megakadályozza a gyomosodást

Szórjunk zaccot kedvenc kerti növényeink köré, és garantáltan nem kell majd attól tartanunk, hogy gyom nő a virágok tövében!

  1. Véd a gombás betegségek ellen

Mivel a kávézacc savas kémhatású, kitűnően lehet vele védekezni a gombás fertőzések és a penész ellen, így érdemes azon növények földjére szórni, amelyek hajlamosak az ilyen megbetegedésekre.

  1. A vetőmagokat is serkenti!

A zacc kalciumban és magnéziumban is gazdag, amikor pedig elkezd bomlani, foszfort, nitrogént és káliumot bocsát ki magából, melyek segítik a vetőmagokat növekedésre serkenteni.

  1. Véd a macskák és a meztelen csigák ellen

Hogy kinek melyik otthon a legnagyobb ellenség, azt mindenki döntse el maga, egy viszont biztos: ez a két állat nem kedveli a kávézaccot, a csigák így nem fogják megdézsmálni növényeink leveleit, a macskák pedig nem fognak a zaccos bokrok alatt hemperegni.

  1. Locsolni is ér vele!

Ha a reggeli feketéből marad egy kis felesleg (természetesen natúr, ízesítetlen és tej nélküli maradékra gondolunk), érdemes vele meglocsolni a savas talajt kedvelő növényeket is, a kávé ugyanis táplálja a növényeket, a szárakat pedig még zöldebbé teszi!



Címkék: