Itt a tavasz, a jó idővel és a sok esővel együtt pedig könnyen új lakótársakra tehetünk szert a hangyák személyében. A szorgos kis fekete rovarok igen zavaróak tudnak lenni, így mutatunk néhány egyszerű praktikát, amellyel elűzheted őket otthonodból.

A tavaszi felmelegedés során könnyen előfordulhat, hogy a hangyák szépen lassan befészkelődnek az otthonunkba. Ilyenkor sokan azonnal a rovarirtó szerekhez fordulnak, pedig a kellemetlenkedő rovarokat könnyen, egyszerű és vegyszermentes módszerekkel is kiiktathatjuk otthonunkból. Íme néhány egyszerű tipp, hogy a te otthonod se legyen hangyatanya.

Citrom, levendula, menta, fahéj

Három illat, amit mi imádunk, a hangyák viszont ki nem állhatják. Első feladatunk az lesz, hogy feltérképezzük otthonunkat: Hol vannak azok a rések, amelyeken keresztül bejutnak a hangyák? Nézzünk körül az ablakkereteknél, az ajtóknál, de ne feledkezzünk meg a falakon található repedésekről sem. Ha megvannak a lehetséges hangyabejáratok, kedvünkre választhatunk a különböző módszerek közül: négy citrom levét keverjük el két liter vízben, majd mossunk fel a folyadékkal, törölgessük körbe az ajtók, ablakok kereteit és a fali réseket is.

Kevés levendulaolajat vagy mentaolajat is használhatunk sok vízzel hígítva, ha nem akarunk felmosni az értékes és illatos anyagokkal, öntsük a vizes keveréket szórófejes flakonba, és fújjuk körbe a már említett helyeket otthonunkban.

Ecet

Az egyik legjobb megoldás a hangyák kiiktatására nem más, mint az ecet. Amennyiben találunk otthonunkban egy olyan pontot, amelyet már elleptek a hangyák, vegyünk elő egy törlőkendőt, áztassuk ecetes vízbe (50% – 50% arányban legyen a víz és az ecet), majd egyszerűen töröljük fel a hangyákat. Ha nem akarunk kendőt használni a művelethez, sima fehér ecetet is használhatunk, ezt szintén szórófejes flakonban kell a rovarokra fújni. A hangyák az ecettől elpusztulnak, a szag pedig a többi betolakodót fogja távol tartani.

Tartsd távol őket sóval vagy krétaporral

Ha még nem jutottak be otthonodba a hangyák, de nem is szeretnéd, hogy nem várt vendégekként beköltözzenek az otthonodba, szórj az ajtóküszöbökre, a sarkokba és az ablakok aljába sót vagy krétaport, az utóbbiban fellelhető kalcium-karbonát (a tojáshéj 95%-a is ebből tevődik össze) garantáltan távol tartja majd a rovarokat.



Címkék: