Tömegével pusztulnak a Rajnában a halak Svájcnál a hőség miatt: több mint egy tonna elpusztult pénzes pért fogtak ki az ország északi részén lévő Schaffhausen kantonnál.

A víz hőmérséklete 27 Celsius-fok fölé emelkedett, amely elviselhetetlen a lazacfélék családjába tartozó, a hideget kedvelő Thymallus thymallus számára.

Már több mint egy tonna pért fogtak ki a Rajnából. A leginkább érintett terület a Rajna-vízesés és a Boden-tó közötti szakasz – írja a Swissinfo svájci hírportál. A partvidéki kantonok hatóságai csak remélik, hogy a hőmérséklet nem éri el a 2003-as rekordot, amikor a pénzespér-populáció közel 90 százaléka elpusztult.

A 20 Celsius-fok feletti vízhőmérséklet stresszt jelent a pérek számára. 23 Celsius-fok felett egyenesen kritikussá válik a helyzet, a 25 Celsius-fok feletti víz pedig, főként tartósan, a halálos ítéletet jelenti a halak számára. A Rajna vize néhány szakaszon 27,6 Celsius-fokos.

Kép forrása: Pixabay

 

Hogy elkerüljék a folyó élővilágának felesleges megzavarását, a Rajna-vízesés felé kiemelkedő fapallókat, amelyek alatt a halak védelemre lelhetnek, ideiglenesen lezárták a látogatók elől. A svájci halászati szervezetek azzal vádolják a német halászokat, hogy gyakran fogásként tekintenek a bajban lévő halakra ahelyett, hogy a megmentésükben segédkeznének. A svájci fennsík számos kantonjában mentőmissziókat szerveznek. A halászok kimentik a halakat a kiszáradó vízfolyásokból és hidegvízű tározókba helyezik át őket.

A folyóban lejjebb, például Bázelben, nem figyeltek meg tömeges halpusztulást. A halászati őrjáratok folyamatosan ellenőrzik a vizet. Az elmúlt héten például egész folyószakaszokat zártak le a meleg miatt stresszben lévő halak védelmére.

 

Forrás: MTI

Kiemelt kép forrása: PixabaCímkék: