Tavaly nyári cikkünk most sem kevésbé aktuális.

Párnapnyi, csatakos izzadságban végigszenvedett hőségriadós kínkeserv után furcsa transzállapotba kerül az ember. Szemöldökén gyöngyöz a veríték, úgy keresi az internet legmélyebb bugyraiban a megoldást, amivel túléli a hőséget, ha már légkondira nem futja. És meg is találja, ráadásul alig kell hozzá valami: ventilátor, kartonlap, PET palack és még pár apróság. Megoldás, fillérekből. A hülyének is megéri, nem? De. Úgyhogy kipróbáltam, mit is ajánl ez a blog.

Ventilátorom van, PET palackom volt, elég sok, csak persze mikor viszik a szelektívet, ugye. Úgyhogy kocsiba be, ablakot le, könyököt ki, kettesbe be, a boltba be, aztán zsugor vízzel hazafele. Némi feszengést azért okozott, hogy esetleg ki kell öntenem az ásványvizet a virágokra, de néha nekik is járjon némi extra gondoskodás. Meg, amúgy nem olyan lehetetlen küldetés meginni 5-6 üveg másfél liternyi vizet a kánikula idején. Én vagyok rá az élő példa, hogy ez összejöhet, ha besegít a család, beleértve a kutyát is. Na, de vissza a konkrétumokhoz.

Szóval, mi is kell hozzá:

  • ventilátor
  • 6 vagy több darab másfél literes PET palack
  • nagyobb méretű kartondoboz
  • sniccer, olló
  • ragasztópisztoly (és a hozzávaló rúd, nagy mennyiségben)
  • 5-6 db középhosszú kábelkötegelő
  • 2 db toll
  • max. 1 méter zsinór
  • vágódeszka
  • kötélidegek

Mi hiányzik a képről? Hát, például a ventilátor, a kábelkötelegő, meg a ragasztópisztoly.

Szépen-lassan, pontról pontra haladtam végig a videón, fogtam hát a PET palackokat és sniccerrel levágtam az aljukat (1. lépés), totál ferdén persze. Értek hozzá, mondtam már? Aztán a kartonlap következett. A két tollat összekötöttem zsinórral, hogy alternatív körzőt kapjak és meg tudjam rajzolni az alapot (2. lépés), amire majd aztán ráillesztem a csonkolt PET palackokat. Kész, szuper. Ha ez megvan, kivágjuk sniccerrel (vágódeszkát tegyünk alá, drága a laminált lap, a szakik meg ráadásul külföldön vannak. Ja, 3. lépés), majd a kör alakú kartonunkra illesztjük a PET palackokat, és körberajzoljuk, (4. lépés) majd hasonlóan kivágjuk őket (5. lépés). Ha úgy jártál, mint én, akkor nem lesz könnyű dolgod, mutatom is, miért:

Igen, az-az. Látod a szabályos kis köröket? Ugye!

Ha ezen is végigszenvedted magad, akkor jöhet az illesztgetés. Sorban, egymás után haladj a palackokkal, és amint a helyére tetted, ragasztópisztollyal jól ragaszd meg úgy, hogy ne maradjon légrés a palack és a kartonlap között (6. lépés). Vigyázz, ha túlforrósodik a ragasztórúd, megolvad a palack! Nekem persze erről nem szóltak. Ha mind megvan, már csak lyukakat kell vágnod a kartonlapra (7. lépés), hogy majd ezeken átbujtasd a kötegelőt és rögzítsd a ventilátorhoz (8. és 9. lépés). Pofonegyszerű, nem? Valójában? Nem, de legalább nagyon jól lehet szórakozni, ha nem veszed túl komolyan.

Ez itt az eszköz

Aztán eljött az ünnepi pillanat: dobpergés…és végül a nagy semmi. Vagyis de, annál egy kicsit rosszabb, mert a palackokon ugyan jön a levegő, de az sehol sincs ahhoz az orkánhoz képest, amit azelőtt éltem meg, hogy a ráapplikált kartonlap felfogta volna azt. A videóban mérték a különbséget, nekem erre igazi biomérőm volt, a kezem: azon aztán pont semennyi változást nem észleltem az előző (vagy a hátoldalon tapasztalható) hőfokhoz képest. Viszont, ha még nem mondtam volna, legalább a hűsítő levegő mennyisége jól lecsökkent.

Ez itt az, tényleg!

Most akkor nem működik?

Megkérdeztünk egy fizikust is, hogy akkor most hogy is van ez, mekkora humbug a videó és milyen elven működik, ha működik. „Az elv igen egyszerű: a kitáguló levegő lehűl. A flakonok szájánál kilépő levegő is kitágul, ezért, ahogy a videóban is láthatod, közvetlenül a szájánál valóban pár tized fokkal alacsonyabb lehet. Ugyanakkor mivel én nem ellenőriztem a mérést, nem hiszem el, hogy ennyivel csökkent, az is elképzelhető, hogy közben a szoba hőmérsékletét más eszközökkel, például légkondival csökkentették, hogy jobb eredményt kapjanak. A flakon elhagyása után nyilván visszamelegszik a szoba hőmérsékletére a levegő, így minél távolabb vagy a flakon szájától, annál kisebb az áramló levegő és a szoba közötti hőmérséklet – ezért is történt a hőmérős mérés közvetlenül a flakon szájánál, hogy minél nagyobb eltérés legyen látható.”

Csinos? Nem. De legalább működik! Ja, nem.

Magyarul az elv létezik, de az eszközt nem érdemes légkondicionálóként használni vagy érezhető hűtőhatást várni tőle. Marad a zuhanyzás, előtte meg egy kis kerti munka!



Címkék: