Az egyszerű turista által is könnyen bejárható barlangok közül a három legszebbnek tartottat ajánljuk most, kezdve Szlovénia híres barlangjával, a Postojnai barlanggal. Ha nem is vagy nagy barlangjáró, de azt mondom, hogy ott most éppen 10 fok van, azonnal indulsz, ugye?

Postojna, Szlovénia

Szlovénia legismertebb barlangja egy gyönyörűen kiépített látogatóközpont-komplexumból érhető el, kisebb testvéreivel együtt. A legnagyobb, fő látványosság csak vezetéssel járható be, a 21 kilométernyi feltárt barlangban 5 kilométert sétálhatunk és vonatozhatunk, garantáltan folyamatosan leesett állal. Európa legnagyobb és leglátogatottabb barlangjába egy barlangvasút visz, ahol aztán egy hosszú sétát tehetünk a hatalmas termekben.

Postojna Cave 1818 – 2018 from Kopterworx on Vimeo.

A kisebb barlangban az állatvilággal ismerkedhetünk meg, ami hasonlóan nagy élmény: láttatok már barlangi vakgőtét? Az óriási terek, a kiépített és kivilágított út és a kedves vezetés miatt a barlangot fóbiásoknak is javaslom, de sok meleg ruha javasolt, nem is tudjuk most, milyen hideg az a 10 fok.

Fingal-barlang, Skócia

A Skóciában, a tengerből nyíló barlang nem mérete, hanem az anyaga miatt lett híres. A hatszögletű, fekete bazalttömbök egy korábbi vulkánkitörésnek köszönhetőek, a katedrálisra emlékeztető barlang belsejét víz borítja. A kelta neve An Uaimh Binn, amely zenélő barlangot jelent és a különleges visszhangokra utal.

Fingal’s Cave on the Isle of Staffa from Mendelssohn in Scotland on Vimeo.

Ez a hangulat már több zenészt is megihletett, Felix Mendelssohn komponált már művet a helyet alapul véve. A barlangot a közeli szigetekről induló, szervezett hajótúrák keretein belül nézhetjük meg.

Márvány barlangok, Chile

A háromból a végére hagytam a legnehezebben megközelíthető barlangot, ám a fotók és videók alapján megéri a strapát. A Dél-Amerika egyik legnagyobb tavában, a General Carrera tóban található barlangrendszerhez a víz vájt alagutakat, ezeket csónakkal bejárva gyönyörködhetünk az elképesztő türkiz színekben pompázó vízben, falakban és alakzatokban.

Forrás: flickr.com



Címkék: