Egy finom kávé mindig jól esik, pláne ha még ingyen is van. Zseniális kezdeményezést indítottak el pár hónapja Sydney strandjain, ami azóta egész Ausztráliában elterjedt. Aki bevisz a kávézóba egy vödör strandról szedett szemetet, kap egy ingyen kávét.

Mondanom sem kell, a helyiek és a turisták is imádják az ötletet, ami szó szerint megmozgatta az egész országot. Egyre több kávézó csatlakozik a kezdeményezéshez, amivel mindenki csak nyer. A partokat megtisztítják a szeméttől, a kávézók forgalma fellendül (a kávé mellé gyakran vesznek mást is), a népszerűségük nő,  az emberek pedig a jó érzés mellé, hogy valami hasznosat cselekedtek, még egy finom kávét is kapnak.

A Rubbish 4 Coffee (szemetet kávéért) akciót a Surfrider Foundation hozta életre, akiknek a célja, hogy minél több embert megmozgassanak a strandok megtisztítása érdekében, és felhívják a figyelmet az óceánok és tengerek kétségbeejtő állapotára.

Rubbish 4 Coffee from Surfrider Foundation Australia on Vimeo.

Teszem hozzá, hogy Ausztráliában igencsak karban vannak tartva a partok, de persze még így is lehet találni műanyag hulladékot, aminek semmi keresnivalója a homokban vagy a vízben. Szóval ha az ausztrál strandokon jársz, térj be az akcióhoz csatlakozott egyik kávézóba, kapj fel egy vödröt, majd egy adag szemetet, és végül a jól megérdemelt kávédat. Ha pedig saját kávézód van, nyugodtan csatlakozz a remek kezdeményezéshez, bárhol a világon, vödröt mindenhol gyártanak.

(képek: Surfrider Foundation)

(kiemelt kép: pexels)



Címkék: