Egy kanadai szoftvercég tulajdonosa, Bruce Hardy bitcoin bányászatba kezdett. A bitcoin egy digitális fizetőeszköz, melynek működéséhez és használatához, vagyis a bányászatához számítógépekre van szükség. A számítógépek pedig hőt termelnek, minél nagyobb teljesítményűek és minél többen vannak, annál többet. Ezt egyrészt a beépített hűtőberendezés kezeli, de ahol több gép is működik egyszerre, ott külön klímát kell működtetni a túlmelegedés megelőzésére.  Bruce Hardy pedig sok gépet használt, de amikor meglátta, hogy mennyi hő keletkezik számítógépeiben, úgy döntött, hogy ezt az extra energiát nem eltűnteti, hanem felhasználja és a a gépek által termelt hőt növénytermesztésére fordítja.

Hardy 30 számítógépének hőjét egy épületen belüli akvaponikus rendszer melegítésére használja. Az akvapónia szó az akvakultúrából (ehető halak nevelése)  és a hidropóniából (talajnélküli zöldség- és gyümölcstermesztés) származik, ami növények és állatok önellátó összekapcsolódását jelenti. Ez úgy működik, akár egy ökoszisztéma, és anélkül termelhetünk élelmet segítségével, hogy a folyamat hulladékot, vagy szennyező anyagokat eredményezne. Így most ennek a rendszernek a vizét melegíti a 30 gép melege.

A Hardy cég célja a fenntartható élelmiszer-rendszerek megteremtése,  a módszer pedig remélhetőleg hamarosan több követőre is talál.

Kiemelt kép: wikipedia.com



Címkék: