Gólyák. Legyenek fehérek vagy feketék, mi magyarok teljesen odavagyunk értük és olvadozunk már a látványuktól is. Ezt bizonyítja az a sok vers, mondóka és dal, ami róluk született. Nem is csoda, hiszen gyönyörű, fenséges madarak, akik hűségesen évről évre visszatérnek kis hazánkba, hogy életük legfontosabb pillanatait itt éljék meg. Minden tavasszal tűkön ülve várjuk, hogy megérkezzenek, hogy aztán ősszel kicsit szomorúan búcsút vegyünk tőlük. Tudtad, hogy amíg itthon vannak, te is figyelemmel kísérheted mindennapjaikat, méghozzá közvetlen közelről?

Tragikus gólyasorsok

Idén már több tragédia is történt, amiről mindenki hallott. Az egyik egy bodrogkeresztúri gólya szomorú története. A hűséges madár idén lett 15 éves, és már 13 éve nem hagyta el az országot. A bodrogkeresztúri kis legenda a helyiektől a Fülöp nevet kapta, a település jelképévé vált, a tiszteletére még egy futóversenyt is létrehoztak, „Fülöp, a különc” névvel. A nagyjából 5 kilométeres távra 2018-ban 400-nál is többen neveztek. Fülöp azonban tragikus módon idén nyáron nekirepült egy elektromos légvezetéknek és életét vesztette. Szegény párát nem csak a helyiek, de egy ország gyászolja.

A másik szörnyű eset Mezőnagymihályon történt, ahol feltehetően kedvtelésből lőttek rá többször egy fehér gólyára. Valószínűleg fészkét védte, miközben többen lőttek rá, csak úgy, kedvtelésből. Neki szerencséje volt, először a Mályi Madármentő Állomásra, majd a Hortobágyi Madárkórházba került, ahol ellátták sérüléseit.

És az eset nem egyedi, rendszerszerűen minden évben az újonnan kikelt fiókák sokasága érkezik állatmentőkhöz, madármentőkhöz segítségért. Legtöbbjük az ember miatt szerez sérüléseket (áramütést szenvednek, mérgezett eleséget esznek vagy rájuk lőnek). A sok lábatörött, szárnyatörött kis beteget rendületlenül mentik és áplolják olyan szervezetek, mint a Mályi Természetvédelmi Egyesület-Madármentő Állomás Mályi és Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány. Ha lehetőségünk van rá, támogassuk működésüket, hogy még több szerencsétlenül járt madáron tudjanak segíteni.

Gólya valóságshow a neten

Borzasztó ilyen és ehhez hasonló híreket látni, de fájó szívünket kicsit megvigasztalhatjuk, ha mi magunk is a gólyák megfigyelésébe kezdünk. A Magyar Madártani Egyesületnek számos webkamerája figyeli a magyar vadmadár-világot (többek között sok gólyafészket is). Ezen kívül vannak települési kamerák és egyéb egyesületek által kihelyezettek is, így majdnem 20 fészek élete nyilvános a nagyközönség számára és ráadásul ezeket egy weboldal össze is gyűjtötte számunkra. Aki azonban nem szeretné naphosszat nézegetni a kamerákat -csak a lényegre kíváncsi-, létezik egy Facebook oldal: a Magyar gólya webkamerák, ahol a szolgálatkész adminok Kedves Éva és Pozsik Gábor rendszeresen figyelik a fészkeket, és a legizgalmasabb, legfontosabb eseményeket rögzítik és egy bejegyzésben le is írják nekünk, laikusoknak, hogy mi történik a fészkekben.

Nagyon érdekfeszítő megfigyelni a kora tavaszi érkezéstől kezdve életük minden fontos mozzanatát. Van itt minden, romantika, dráma, akció, komédia stb. Sírhatunk tragédiákon, nevethetünk a játszadozó kicsiken és sajnálhatjuk őket, mikor a viharban bőrig áznak.

Kora tavasszal először általában a hímek érkeznek és megkezdik a fészek rendbe hozatalát. Aztán megérkeznek a tojók, fellángol a szerelem és beindul a kisgólya-gyár. Aztán együtt építkeznek-szépítkeznek, romantikáznak, hogy aztán megjelenhessenek az első tojások. A fészkekért azonban sokszor folynak harcok és az idegen gólyák, ragadozó madarak miatt is gyakran riadóznak a fészkekben. Kemény fészekharcoknak és sajnos szomorú támadásoknak is szemtanúi lehetünk. Nem példa nélküli, hogy a már költő párt elzavarja egy idegen madár és a tojásokat is kilökdösi a fészekből.

Sztárpárok 2018-as éve eddig

Persze nem csak szomorú eseményeket figyelhetünk meg, megnézhetjük, hogyan kelnek ki az első fikák, hogyan erősítgetik, próbálgatják szárnyaikat, majd hogyan repülnek ki a fészekből. Etetések, itatások, viharban megázások és mókázás, játék is jut a kis gólyáknak.

A Facebook oldalon  több pár életét is figyelemmel kísérhetjük, de most kiemelném a személyes kedvenceimet, akiknek a 2018-as éve így nézett ki eddig:

Sára és Tóbiás, Gemenc-Keselyűs

Sára és Tóbiás a híres fekete gólyapár, Gemencen éldegélnek, ahol 2011-ben raktak fészket, az elmúlt négy évben pedig már 10 fiókát felneveltek együtt. Tóbiás már elmúlt 19 éves, általában a Jordán-folyó mentén tölti a teleket. Egyike a GPS jeladós fekete gólyáknak, így vonulása alatt is nyomon tudják követni, itthon pedig a fészkére szerelt webkamerán át figyelhetjük. Tóbiás általában az elsőként hazaérkező fekete gólya, és ez idén sem volt másképp.

Március 2-án délután 5 óra körül érkezett az alaposan megrongálódott fészkére. Másnap ónos eső és hó is esett a szegény gólyára, de ennek ellenére nekilátott a fészek helyrehozásának. Párja Sára március 12-én reggel érkezett meg. Nagy volt az öröm és persze nem is vesztegették az idejüket. Megkezdték a családalapítást. Aztán együtt építkeztek tovább, mígnem március 29-én az első tojás megjelent a fészekben. Összesen 4 tojást tojt Sára és mind a 4 ki is kelt, az első május 1-jén.

Azonban nem sokáig örülhettünk, mivel a negyedik nagyon pici volt és nem jutott az etetésen során elegendő táplálékhoz és pár nap múlva, május 9-én elpusztult. A többiek viszont szerencsére szépen cseperedtek és június végén már elkezdték a szárnyaikat próbálgatni. Egy kedves jeleneten megfigyelhettük, hogyan próbálja rávenni testvéreit az egyik fióka a gyakorlásra egy kis csipkelődéssel. Végül Július 9-én az első ki is repült, akit másnap a többiek is követtek.

Sajnálatos módon ennek a családnak kijutott egy második szerencsétlenség is, az egyik fióka ugyanis július közepén eltűnt és később sajnos kiderült, hogy áramütést szenvedett és súlyos sérüléseket szerzett. Mindkét szárnya megsérült, sebeit ellátták, azonban vonulási esélyei egyelőre alacsonyak. Lábra állni még július 23-án nem tudott, de kapott egy függőágyat, ami talán komfortosabb számára, mint folyamatosan feküdni. Jobb szárnya sajnos úgy tűnik, nem lesz már 100%-os és inkább csak abban reménykedhetünk, hogy járni megtanul még. Kezelését a Hortobágyi Madárkórházban folytatják. Ez az utolsó hír a kis családról.

Tisza és Virág, Röszke

Tisza is jeladós magyar gólya, akiért 2012-13-ban izgulhattunk, mivel eltűnt a radarokról, nem tudták él-e hal-e, de szerencsére 2013 tavaszán megérkezett kis hazánkba. Idén március 16-án érkezett, párja egy nappal megelőzte. Ők sem tétováztak sokáig, hozzáláttak a lényeghez aztán március 30-án megérkezett az első tojás.

Összesen rekord mennyiségű 6 tojást keltettek ki, de félve várta mindenki, hogy vajon képesek lesznek-e mind a 6-ot felnevelni. Sajnos ez elég ritka, és bár reménykedtünk, a két legkisebb fióka nem élte túl az első pár hetet. Az leggyengébbet május 17-én az egyik szülő szelektálta a másik pár napra rá pusztult el. Ez a természet rendje, így nem szabad közbeszólnunk. Az emberi erkölcsökkel és társadalmi normáinkkal nézve ez brutálisnak tűnhet és nagyon nehéz állatbarátként az ilyet végignézni, de meg kell értenünk, hogy a természet így működik, és jobb, ha nem szólunk bele. Az emberiség sokszor többet árt, mint használ. A sérült gólyák mentésén így is fáradhatatlanul dolgoznak a madármentők.

A megmaradt fiókák itt is szépen fejlődtek, gyorsan erősödtek. Több érdekes és kedves felvételt is láthattunk róluk. Például egyik alkalommal a hazatérő Tisza a fészek javítására hozott anyagot lazán rádobta a szegény fiókák fejére, Virág igyekezett leszedegetni róluk. Egy másik alkalommal pedig azt figyelhettük meg, ahogy Tisza a nagy melegben próbál árnyékot adni a kicsiknek, majd kirepül és vízzel tér vissza, hogy megitassa a kitikkadt fiókákat.

Július elején már itt is repülés előkészítő bemutatókat tartottak a kis gólyák és játékosan csipkelődtek, türelmetlenül várták már az első repülést, ami július 4-én el is érkezett. Július 10-én pedig már üres a fészek, mindannyian repülni indultak. Tragédiából azonban ennek a családnak is kijutott, július 19-én találtak egy elpusztult fiatal gólyát, ami valószínűleg Tisza és Virág egyik fiókája. Ez az utolsó hír a párról.

Báró és Báróné, Őrhalom

Báró is jeladós gólya és –csakúgy, mint Tiszáért– érte is aggódhattunk, csak érte idén. Utoljára 2017 szeptemberében adott jelet magáról, és ő az, aki minden évben először érkezik meg hazánkba – már februárban. Idén azonban hiába vártuk. Március 10-én szinte már temették a híradások, szinte biztosra vették, hogy nincs életben. De láss csodát, másnap megérkezett Báró úr. Felesége Báróné március 18-án követte.

Az első tojás itt április 1-jén érkezett, amit még 4 követett. Az első kobak május 5-én bújt ki a tojásból, kisvártatva testvérei is követték. A boldog pár –a bőséges tápláléknak is hála– figyelemre méltó, csúcsteljesítménnyel 5 fiókát nevelt fel szerencsésen. Mind az öten gyönyörűen gyarapodtak, napról napra nőttek és már június közepén-végén megkezdődtek a szárnypróbálgatások.

Július 6-án pedig elindult az első fióka, egymás után kétszer is. Öröm volt nézni a boldog toporgását, amit a fészekbe visszaérkezése után járt el. A kamera adásai azonban nem mindig egyenletesek és jó minőségűek és sajnos egy hatalmas vihar után július 18-án végleg elsötétült a kép. Pozsik Gábornak köszönhetően azonban továbbra is kapjuk a híreket a családról, hiszen személyesen látogatja a fészket és képeket is készít róluk. Az utolsó hír a családról, hogy július 29-én a kis gólyák már a többi környékbeli fiatallal bandáznak és készülnek a hosszú vándorútra.

Remélem sokan kedvet kaptak a magyar sztár gólyák megfigyelésére. Szerinte ez egy újabb példa arra, hogy az internet és a közösségi média nem ördögtől való, és igenis lehet rajta érdekes és hasznos dolgokat találni, amit máshol nem tudnánk. Csodáljuk őket, tanuljunk tőlük és vigyázzunk rájuk!

 

A kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: