Nehéz mi hozzátenni ahhoz a hírhez, amit a Mályi Madármentő Állomás posztolt hétfőn a Facebook-oldalukon: egy olyan gólyát ápolnak épp, amelyet valakik saját maguk szórakoztatására szitává lőttek.

“Nem volt elég az a rengeteg madár, melyet lőtt sérüléssel láttunk el? Gólya, parlagi sas, barna rétihéja, vetési varjak és még had ne soroljuk… Volt sörét és számtalan légpuskalövedék… Ebben a fehér gólyában szinte minden kaliber fellelhető….:( Mezőnagymihályon esett be tegnap egy udvarba. A Madármentő Állomás Mályi – Bird Rescue vezetője ment érte, hogy befogja. Az előzetes vizsgálatok alapján a bal szárnya sérült, esetleges ficam vagy törés volt tapasztalható. Hogy pontos legyen a diagnózis, ma elhozták a hortobágyi Madárkórházba, ahol megröntgeneztük.
A felvétel sokkolt minket.

A madár teste tele van lövedékkel. 3 db 5,5 mm-es szoknyás légpuskalövedék, 3 db 4,5 mm-es, szintén szoknyás légpuskalövedék, valamint egy egyelőre beazonosíthatatlan kaliberű, gömb alakú talán légpisztolygolyó, vagy sörét…. Van rá esély, hogy ez utóbbi talán nem lövedék…

A szárnyon található sérülés nem törés, hanem egy további lövedék okozta gyulladásos zúzódás. A golyó már kieshetett, de a nyoma még jól látható” – írták a madármentők.

A gólyát azóta megműtötték, és igyekeznek eltávolítani belőle minden idegen testet. Az állomás szerint valószínűleg legalább ketten lőttek versenyszerűen a madárra, céltáblának nézve őt.

Kiemelt kép forrása: PixabayCímkék: