Ki nem kiált fel örömében, hogy „Góóólyaaa!”, ha lát egyet a kéményen? Ugye, hogy te is?

Számos itthoni gólya hord jeladót, így követhető, éppen hol járnak. A méltán híres, és különc , a többiektől külön repülő, és Izraelnél végállomásozó Báró már oda is ért, miközben a cikk a megjelenésre várt. Ha érdekelnek jeladós fehér gólyáink, itt tudod követni őket, pompás szórakozás.

Úgy néz ki, lassan vége a nyárnak, mert a fehér gólyák már el is indultak Afrikába. Az itthoni fehér gólya állomány tagjai körülbelül augusztus huszadika körül kezdik meg az őszi vándorlást, és két hét múlva már itt sincsenek.

A Fehér gólya

A fehér gólya (Ciconia ciconia) a gólyaalakúak (Ciconiiformes) rendjébe, s a gólyafélék  (Ciconiidae) családjába tartozó gázlómadár. Népi neve a gilice, amelyet egy kevésbé kedves mondókából (is) ismerhetünk. Nagytestű (körülbelül 1 méteres) ragadozó madár, főként halakkal, kétéltűekkel, hüllőkkel, rovarokkal, kisebb emlősökkel táplálkozik. Igazi ínyenc, hiszen legkedveltebb táplálékai a szöcske, sáska, futrinka, cserebogár, béka, ebihal, stb. Táplálkozási szokása miatt nyílt füves területeken, mezőkön, kaszálókon, nedves réteken, sekély vizekben, illetve szántóföldeken találkozhatunk vele, meg a régi villanyoszlopok tetején.

A népi tévhittel ellentétben ugyan monogámok – halljátok srácok? 😀 -, de nem fogadnak síron túli szerelmet, csupán együtt építenek fészket, amelyet azután éveken át használnak. A fehér gólya Magyarországon 1901 óta országos oltalom alatt áll, 1993 óta fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Európában – kivéve a hidegebb területeket (pl. Skandinávia), és Nyugat-Európát -, Észak-Afrikában, Kis-Ázsiában és Észak-Mezopotámiában (ma Szíria és Irak területe) fészkel, de számuk folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. A magyar Vörös Könyv (Veszélyeztetett fajok listája) alapján aktuálisan veszélyeztetett madárfaj. Fajfennmaradásuk mindenki érdeke, Európa egyik legstabilabb állománya hazánkban található. Ezért rendkívül fontos feladat a jelenlegi magyarországi fészkelőállomány hosszú távú fennmaradásának biztosítása, élőhelyeinek megőrzése. Ezt tűzte ki célul az MME.

Vannak gólyák, akik viszont most nem tudnak elrepülni, mert megsérültek. Az ő megmentésük kiemelten fontos, na nem azért, mert nem lennének elég szívósak – jó néhány ezer kilométert repkedni önerőből, méghozzá évente kétszer kicsit sem nevezhető nem szívósnak -, hanem azért mert a téli fagyok és emiatt a táplálékhiány kifogna rajtuk. Minden télen megírja az újság, hogy az állatkertben sérült gólyát nevelnek és felkészítik, a tavaszi visszatérésre a természetes közegébe, élőhelyére. Ha sérült gólyát látsz, feltétlenül jelentsd be a lehető legközelebbi madármentő állomáson, állatkertbe, madárkórházba, stb. Bízd a mentést szakemberekre! Ezek országos listáját és elérhetőségét itt találod.

Fotó: pixabay



Címkék: