A tavaszi virágoknak különleges szerepük van a kertben. A téli hideg és szürkeség után a szervezetünk ki van éhezve a természet újjáéledő látványára. Ilyenkor minden frissen kibújó, akár egy kicsit szerencsétlenül kinéző virágnak is örül az, aki erre fogékony.

Mint mindenből, ebből a témából is ki lehet hozni a maximumot, ha átgondoljuk kicsit és utánajárunk annak, milyen évelő virágok nyílnak egy időben. Az együtt virágzásnak köszönhetően fokozhatjuk a látványt, a virágszínek kombinációjával pedig még inkább. Milyen legyen az előkert képe? Mit szeretnék látni a nappali ablakából kinézve? Esetleg egy-egy cseréppel ne rakjak a teraszra? Fehér és kék virágok nyíljanak együtt, vagy legyen vegyes, piros-fehér-rózsaszín-kékes lilás, bánom is én!

Még egyáltalán nincs késő hozzá, hogy kerted áprilisi látványát feldobd egy szép összhatást mutató összeállítással. S hogy ne kelljen órákig a neten keresgélni, hogy egyáltalán milyen virágok nyílnak áprilisban, mutatunk neked 15 virágos növényt, amik áprilisi virágzásúak, és jó eséllyel egy időben fognak nyílni.

A galériában bemutatott évelő virágok leginkább napos helyre valók, az árnyéki-félárnyéki csoportot egy következő cikkben mutatjuk be.

A képeken és a virágok nevein túl itt van még néhány tanács, amit érdemes megfogadnod:

  • Légy nagyvonalú! Bátran gondolkodj nagyobb foltokban, akár úgy, hogy egy növény domináljon benne. Legyen az egyetlen nagy foltban, vagy egy hosszanti csíkban, s a többit ahhoz igazítsd. Így letisztultabb lesz a látvány. Ha egyesével ülteted őket, és van egymás mellett 20 féle virág, akkor egyik látványa sem tud igazán érvényesülni. Persze a teljes színkavalkádnak is megvan a varázsa, viszont ilyen esetben sokkal nagyobb az esélye annak, hogy egyik növény teljesen elnyomja a másikat – így sokkal nehezebb tervezni.
  • Az előző gondolat számszerűsítve: Ültess tehát kevesebb fajtát. Ha van mondjuk egy 5 méter széles és 1,5 méter mély ágyásod erre a célra, akkor abban legyen csak 4-5 féle növény, vagy akár csak 3.
  • Gondolkodj a levelek mintázatának kontrasztjában. Az erősen szeldelt vagy hosszú és keskeny leveleket a mellette lévő nagy és kerek levél jobban kihangsúlyozza, és fordítva.

Színek és levélforma szempontjából is kontrasztos kiültetés

  • A színkörön egymáshoz közelebb álló virágszínekkel “harmonikusabb” (utálom ezt a szót, de mindenki ezt használja, én se tudok jobbat) összhatást érhetsz el, ha pedig kevered az összes színt, akkor harsányabbat. “Harmonikus” lesz, ha kék-fehér-lila vagy kék-lila-rózsaszín nyílik egymás mellett, harsány, ha sárga-piros-kék-fehér-akármi.

Az egymáshoz közel álló színárnyalatok “harmonikus” látványa.

  • Figyelj a növények magasságára, hogy mindegyik érvényesülni tudjon. Elöl a kicsik, hátul a nagyok – mint az osztályképeken. A cikk végén a növénylistát a méretek alapján csoportosítottam, onnan puskázhatsz.
  • Gondolj a háttérre! Még jobban a virágok látványára terelheted a figyelmet, ha a közelben nincs más, ami konkurál velük. Ezért az egységes, zöld vagy sötétzöld háttér minden virágágyhoz ideális.

Habár ez nem egy virágzó évelőágy hanem egy díszfüves csenkeszes, a zöld háttér hatása ezen a képen is egyértelmű – kiemeli az előteret, és nem engedi elkalandozni a tekintetet.

  • A magas, zöld háttér mellett virágzó cserjékkel is kiegészítheted a látványt, a fentebb említett színhatásokat figyelembe véve attól függően, hogy hozzád melyik változat áll közelebb.

Vágj bele bátran! Élvezetes tervezgetést kívánunk!

Természetesen a hagymásokról sem feledkeztünk meg, de mivel azokat még ősszel el kellett duggatni, így azok ültetése és virágágyba tervezése most nem aktuális. Jövőre viszont gondolj rájuk is!

Az indás ínfű március-áprilisban 20 centis indáival szétterül a talajon

 

Ez pedig a NÖVÉNYLISTA magyarul és latinul. Ha a kertészetben latin névvel érdeklődsz a növények iránt, tuti bevágódsz az eladóknál!

Alacsonyak (10-20 cm):

Ajuga reptans – indás ínfű, KÉK

Aubrieta sp. – pázsitviola, KÉK, LILA, RÓZSASZÍN, FEHÉR

Iberis sempervirens – örökzöld tatárvirág, FEHÉR

Iris reichenbachii – törpe nőszirom, SÁRGA

Phlox subulata – lángvirág, RÓZSASZÍN, KÉK, FEHÉR, LILA

Primula veris – tavaszi kankalin – SÁRGA, NARANCS

Primula vulgaris – szártalan kankalin, SÁRGA

Pulsatilla grandis – leánykökörcsin, LILA, KÉK, SÖTÉBORDÓ

 

Középmagasak (20-40 cm):

Anemone sylvestris – erdei szellőrózsa, FEHÉR

Aquilegia hybrida – harangláb, KÉK, LILA, FEHÉR, PIROS

Doronicum orientale – kaukázusi zergevirág, SÁRGA

Euphorbia polychroma – színeváltó kutyatej, SÁRGA

Geranium sanguineum – gólyaorr, LILÁSKÉK

Iris pallida Variegata – dalmát nőszirom, SÁRGA levelek, KÉK virág májusban

Muscari neglectum – fürtös gyöngyike, KÉK



Címkék: