Január 27-én Esküvő Kiállítás lesz az Arénában. Már előre látom, hogy szegény érintettek zúgó fejjel, 200-as vérnyomással vergődnek haza, mert még ha volt is elképzelésük arról, hogy milyen lesz az esküvőjük, a zsúfolt tömeg és a beláthatatlan kínálat teljesen összekavarta őket, középrossz esetben nekiugranak a babájuknak, gigarossz esetben a fenébe kívánják az egészet. Nekik üzenem: nyugi. Egyrészt minden rendben lesz, másrészt Gardenista saves – szóval szívesen segítünk nektek egy kicsit, már legalábbis a virágdekoráció tekintetében.

Mondjuk nem tudjuk le a segítést annyival, hogy kijelentjük: az idén ez és ez a trend, tessék, fogyasszátok, kész. Először is azért, mert mi is emberek vagyunk itt a szerkesztőségben, ráadásul nagyon sokfélék: magabiztos szinglik, reményteljes házasulandók, boldog házasságban élők, cinikus elváltak, sokat látott újrakezdők. Mindenki másképp vélekedik esküvőről, házasságról, párkapcsolatról, családról. És mindenkinek igaza van. Nincs recept. Az a jó, ahogyan ti jónak érzitek.

Meg azért is állunk ehhez másképp, mert kertészek vagyunk. Szeretjük magunkat növényekkel körülvenni, ismerjük az egyes növények történetét, stílusát, esztétikai jellemzőit, de az úgynevezett trendekkel nem sokat törődünk. Nem mondjuk meg nektek sem, mi a trend – és kérlek, ti se engedjetek a legprofibb trendszakértőnek, a legelkötelezettebb esküvőszervezőnek és a legodaadóbb barátnőnek se. EZ A TI NAPOTOK. Legyen olyan, amilyennek Ti szeretnétek.

Ehhez már csak azt kell felskiccelnetek egy max. A5 méretű lapra, hogy milyennek szeretnétek. Nem bonyolult ám: azt gondolom, hogy összesen négy kérdést érdemes feltennetek magatoknak. Mi meg mondunk rá mindenféle növényeket – garantáltan nem lesztek se sablonosak, se bazáriak, se karót nyeltek, se környezetidegenek. Csak állati lazák és menők és érzelmesek. Ha már esküvő, ugye.

1. Mi a kedvenc színetek? (A barna… ööö… nem, nem, a kék!)

Nem, nem a tiéd, nem az övé – a tiétek. Ha te kiütést kapsz a pasztell lilától, de a csajod kedvéért örömmel végigcsinálnád, ne tedd. Ha a srác kitalálja, milyen vicces lenne fekete-fehérben lenyomni az egészet, de te vadvirágos rétről álmodsz, ne bólints a kedvéért. Találjatok valamit, amivel mindketten együtt tudtok élni, a jó házasság kulcsa úgyis a kompromisszum. Igen, az év színe az ultraviola, de nyugodtan mondjatok le róla, ha idegenkedtek tőle. Itt például nagyon jó színösszeállításokat találtok.

visszafogott romantika szürkészölddel, arannyal és púderrózsaszínnel

2. Laza vagy geometrikus?

Ha überlaza, bohókás hippik vagytok, akkor jöhetnek a vadvirágszerű koszorúk, füzérek és kócos csokrok. Szarkaláb, margaréta, napraforgó, búzavirág, százszorszép… ami csak a mezőn szembejön.

Ha inkább a már-már geometrikus, nagyon elegáns felé hajlotok, akkor persze kála, orchidea, vagy amúgy szelídebb virágok szorosra kötött csoportja. Minimálban el lehet menni a falig: egy-egy szál tökéletes fejű fehér rózsa olyan méltóságteljes, uralkodói tud lenni, hogy nincs az a malomkeréknyi csokor, amely többet mutatna nála.

Ha az eleganciát választjátok, de annak inkább a romantikusabb, netán vintage válfaját, akkor vár benneteket a pasztellszínű, nagy, fodros, bókoló virágok mesevilága: szellőrózsák, pünkösdi rózsák, bokorrózsák, dáliák.

Ha még ezen is csavarnátok egyet, akkor legyen a steampunk, ez most nagyon megy, úgyhogy most adjatok neki. Ebben az a kihívás, hogy a fő motívumként fellépő színes üveget és fémeket (bronzot, rezet, ónt, esetenként akár rozsdás vasat) kell a növényeknek dekorálni, ezért jó ötlet lehet sok kúszónövénnyel játszani, ami olyan hatást fog kelteni, mintha a régi biciklikereket már rég benőtte volna a borostyán vagy a vadszőlő. A fémek színvilágát pedig kifejezetten drámai hatású virágszínnel lehet emelni (szépia szűrő!! 🙂 )

Ha romantikus az irány, de nem a fodros-romantikus, hanem inkább natúr, akkor használhattok rengeteg mohát, páfrányt, fűféléket, sőt akár kalászos gabonákat is. Talán ebben a világban mutatnak a legjobban az olyan természetes gyógy- és aromás növények, mint a levendula, a zsálya vagy a rozmaring.

3. Natúr vagy színgazdag?

Ha a helyszín visszafogottabb, natúr színvilágú (pláne kert, rét vagy vízpart), akkor játsszatok bátran erősebb színekkel és nagyobb méretű virágokkal. Ha viszont a helyszín már önmagában színes és változatos (elegáns éttermek, rendezvénytermek stb.), érdemes nem tovább zsúfolni erős színekkel. Ilyenkor jöhet a törtfehér, a tejeskávé, a barackvirág, az összes pasztellszín.

4. Melyik évszakban lesz az esküvő?

Ma már persze bármikor elő tudnak állítani bármit, de ha van trend, amellyel teljes szívünkből egyet tudunk érteni, az a „lokális és szezonális” – azaz azt használjuk, ami a környezetünkben az adott évszakban megterem. Első hallásra jó sztorinak tűnhet a „vért izzadtam, mire januárban törpe mirtuszt szereztem az asszonynak Argentínából” – de igazából még sztorinak is kínos, hát még igazi kereskedelmi szituációnak (szegény virágkötő!). Ha már január: Magyarországon épp most virágzik a hunyor – pont olyan finoman szép, mint a mirtusz, a beszerzésével együtt járó ökológiai lábnyom viszont milliószor kisebb.

És akkor egy abszolút szubjektív gondolatkísérlet, ihletadónak:

Ha tavasszal mennék férjhez, dekorációnak aranyesőt, babarózsát meg virágzó gyümölcsfaágakat használnék, tulipánt, orgonát (csak keveset, hogy ne legyen tőle nagyon ballagásfeeling), harangvirágot, fréziát mindenképpen, késő tavasszal pünkösdi rózsát és esetleg íriszt. A girland meténgből lenne – a fél kertemet learatnám, ha kell.

Nyáron a vázákba lángvirág kerülne, rezeda és pillangóvirág, vagy ha a vintage mellett maradunk, akkor hortenzia és rézvirág, a hetykén álló virágfejeivel. Dekorációnak levendula és persze rózsa minden mennyiségben, mert van, ami sosem unalmas.

Ősszel jöhetne a tönkretehetetlen cickafark, az őszirózsa ezer színe és – na azért mégiscsak behódolunk a divatnak, mert egy csomó helyen azt állítják, hogy 2018 esküvői virága – a dália. És persze rengeteg termés, bogyók és hüvelyek saját ágaikon.

Télen pedig hunyort használnék, kikeleti bangitát, hajtatott hagymás növényeket és sok-sok örökzöldet, borostyán mellett örökzöld orbáncfüvet is. Na és persze fagyöngyöt, hadd szórakozzon a násznép is egy kicsit 🙂 Kicsit csalnék a szellőrózsával, mert az később virágzik, de akkora kedvencem, hogy biztosan nem hagynám ki.

De ez persze csak én vagyok, és szerencsére nem vagyunk egyformák. Ha a fentiekben találtál inspirációt, annak nagyon örülök, de ha még mindig nem tisztult le a kép, akkor se aggaszd magad, az ősi kelet-vizigót mondás szerint „a dolgok megoldódnak”. Jelszó: keep cool and read Gardenista! Boldogságot, kitartást és jó szórakozást kívánunk minden idén házasodó olvasónknak!

(A fotókat a Pinterestről válogattuk, a kiemelt képet a Google adta.)



Címkék: