A hajnalka (Ipomoea Tricolor) egyike azon növényeknek, amit az elsők között vettem észre kisvárosunkban. Errefelé ugyanis örömmel takarják ezzel a teraszt úgy, hogy nagyjából 20 centiméterre egymástól zsinegeket rögzítenek az ereszre és a terasz korlátján, hogy arra fusson ez a bájos virágú, nagy, szív formájú levelekkel rendelkező, egynyári futónövény. Sőt, a kíváncsi szomszédok elől is eltakarhatod vele a kerted, ha a kerítésre futtatod. Kb. három méter hosszúra nyúlnak. Napos (de nem egész nap tűző napos!) helyen igazán sok virágot hoz, amelyek –nevéhez hűen- reggel nyílnak és napközben csukva várják a következő hajnalt. Nálunk árnyékos helyen is szépen és sűrűre fejlődik, de akkor inkább levelével díszít és nagyon kevés virágot nevel. Jó tanács: sokkal dúsabb lesz, ha gazdag földbe ültetjük és kéthetente pótoljuk a tápanyagokat egész nyáron.

Ha ilyen sűrű falat szeretnénk, tápoldatozzuk kéthetente!

Bevallom, én egy lomokkal teli, félárnyékos kis kertrészünket (jaj, igen, ilyen is van…) is takarom vele minden évben  -afféle zöldfalként-, ami egyébként remek hátteret ad az előtte lévő évelőágyásnak. Évekig májusi helyrevetéssel csináltam a falat, de tavaly előhajtattam jó néhányat április elején, amivel több mint egy hónapot nyertem! Ha takarnod kell valamit, annyira számít az az egy hónap is.

Még szép választékkal lehet kapni vetőmagot, kéket, fehéret és rózsaszín árnyalatokat, vágj bele idén te is hamarabb! Mivel igen fagyérzékeny növény, ügyelj rá, hogy éjszakára védett helyen legyen a hajtatás idején, úgy májusig, ne kint a levegőn. Nappal maradhat kint, napos helyen.

Három elkészült, mehetnek az ablakba nappalra

Íme a villámlépések:

  • Áztasd vízbe egy éjszakára a magokat.
  • Tiszta bébikaspókat elő.
  • Ültetéshez megfelelő földet bele.
  • Mindegyik cserépbe egy, legfeljebb két magot tegyél, kb. 1cm mélyre.
  • Szúrj mindegyik cserépbe egy kisebb botot, vagy hurkapálcikát, amire felfuthat. Már palánta korában is igényli a támasztékot, amire futhat és sokkal gyorsabban is növekszik tőle.
  • Öntözd meg és tartsd a földjét folyamatosan nedvesen.
  • Amikor már kellően erős, felkúszott palántáid vannak, ültesd a végleges helyére.

Sok sikert!

(Képek:, saját, pxhere,  maxpixel)



Címkék: