Egészségünk egyik kulcsa, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt együnk. De nem mindegy milyet. Mindig hazait és szezonálisat vegyünk! A legjobb az lenne, ha arra is figyelnénk, hogy zöldségeink, gyümölcseink vegyszermentesek legyenek.

Lássuk április szezonális zöldségeit és gyümölcseit.

Április hazai szezonális gyümölcse: alma, dió, körte.

És itt vége is a sornak. A narancs, mandarin, banán és egyéb déli gyümölcsök, bármilyen csábítóak, ízletesek, és roskadoznak tőlük a boltok pultjai, sajnos se nem vegyszermentesek (sőt!), se nem hazaiak.

Április gyümölcse alma, dió. Fotó forrása: pixabay

Ezért mi, annak ellenére, hogy gyerekek is vannak a családban, sosem veszünk déli gyümölcsöt. Néha ajándékba kapunk, olyankor kiélvezzük ízüket, de egyfajta luxusként tekintünk rájuk. Az alma azonban mindennapos asztalunkon, mellé általában dió is párosul. Bátran felejtsük el a déli gyümölcsöket! Valójában a tél és a tavasz, nem a gyümölcsök ideje. A régi időkben, ilyenkor a húsokon, tojáson, tej tejterméken volt a hangsúly. És a zöldségeken!

Április zöldségei: bab, burgonya, cékla (a tél zöldsége, nem biztos, hogy eláll áprilisig), fejes káposzta, fekete retek (a tél zöldsége, nem biztos, hogy eláll áprilisig), hónapos retek, fokhagyma, karalábé, kínai kel, kelkáposzta, petrezselyem, sárgarépa, zeller, vöröshagyma.

Április friss, zsenge, leveles zöldségei: petrezselyem zöld, spenót, sóska, snidling, újhagyma, madársaláta, rukkola, lestyán, saláta, endívia, pak choi, bazsalikom. Áprilisban mindenképpen őket részesítsük előnyben.

Snidling. Fotó forrása: Wikimedia Commons

Ha lehet, ültessünk kertünkbe mindből és csipegessük nyersen is. Hol találunk még zsenge zöldet? A természetben! Ezért ha jól ismerjük az ehető vadnövényeket, keressük őket akár kertünkben, akár a környezeti terheléstől mentes természetes élőhelyeiken. Hamarosan írok róluk. Ízelítőként felsorolok párat: tyúkhúr, százszorszép, libatop, parajlibatop, lándzsás útifű.

Tyúkhúr. Fotó forrása: pixabay

Vegyszermentes zöldségek, gyümölcsök

Napjainkban sajnos nagyon nehéz ezek beszerzése. Ezért indulnak hatalmas előnnyel, a kerttel rendelkező emberek, amennyiben telküket beültetik gyümölcsfákkal, zöldségekkel és vegyszerek nélkül gazdálkodnak. Valószínűleg még így is, jelentős mennyiséget meg kell vennünk, és lehet sok utánajárásra lesz szükség, míg beszerezzük a vegyszermenteset, de higgyük el, megéri. Egészségünkön keresztül megtérül minden fáradságunk. Keressük az olyan helyi termelőket, akik biogazdálkodással foglalkoznak. Egyre több város környékén kiépülőben van a dobozrendszer, tájékozódjunk róla. Mi igyekszünk minél több zöldséget magunknak megtermelni, amit nem sikerül, azt egyenként próbáljuk beszerezni. Szép lassan kiépül egy nagyszerű ismeretségi körünk. Van, akitől krumplit veszünk, van, akitől mákot és babot, van, akitől gyümölcsöt.

Ősszel írtunk már az egészséges zöldségekről és gyümölcsökről, érdemes feleleveníteni. Itt és itt olvashatjuk újra, milyen szempontok szerint vásároljunk.

Kiemelt kép forrása: pxhere



Címkék: