Ha migréned van, beveszed a gyógyszert, ha gomba tizedeli a paradicsomot, permetezel. Nincs manapság se ideje, se kedve az embereknek okokat vagy természetesebb megoldást keresni, pedig okuk volna rá bőven.

Így hát, fogjuk magunkat és visszük a beteg növényrészt a boltba, ahol beazonosítják és adnak rá egy szert. Bekeverjük, kipermetezzük, eltűnik másnapra és újra csodás minden. De csak a legközelebbi betegségig, ami valahogy mindig megérkezik… Ma már – hosszas bioművelődés és néhány éves házi tapasztalat után – biztos vagyok benne, hogy ez azért lehetett így korábban mindig nálunk, mert már csak a betegséget vettük észre, és akkor kezeltük, tápoztuk (azt is csak ritkán), hogy jobban legyen, de nem figyeltünk folyamatosan a növényre és környezetére. Öreg hiba!

A makkegészséges növények ugyanis sokkal kevésbé fogékonyak a betegségekre, akárcsak mi emberek. Ha ügyelsz rájuk, nemcsak a bolti biónál sokkal olcsóbb, hanem színtiszta vitamint, ásványi anyagokat és élő enzimeket tartalmazó terményeid lesznek, amik nem veszítenek tápanyagtartalmukból, amíg eljutnak az asztalodig. Felbecsülhetetlen érték ez abban a műanyag világban, amiben élünk, de tudod mi a legjobb az egészben? Hogy ez a te kertedben is elérhető!

Finom és biztosan egészséges termények a kertből

Kezdődik a szezon, helyezd új alapokra a kerted és csökkentsd te is a kiszórt vegyszerek mennyiségét! Azt nem mondom, hogy idén semmivel ne kezeld a növényeid, ha eddig tetted, mert tapasztalatból tudom, hogy magának az embernek, és a növényeknek, élőlényeknek is kell egy-két év (már amelyiknek), míg átállnak egy egészen másfajta életmódra.

Nem kertelek, nem lesz könnyebb, sőt… Több idővel, türelemmel mindenképpen számoljunk, és hozzá kell szokni több új dologhoz. Nos, ahány ház, annyi szokás a kezdést illetően, én a saját tapasztalataimat tudom veletek megosztani.

A lassanként bevezetett praktikák és az új szemlélet az egész kert életét megváltoztatja. A legérdekesebb felismerést valójában az okozta, hogy egy pontól túl muszáj volt a kertet egy önálló kis univerzumként kezelni, amiben állatok, mikroorganizmusok és növények élnek egymással együtt, és nem külön-külön csak a növényeket nézni. Ha valamelyik részével csinálok valamit, az hat a többi élőlényre is. Ha lesz egy új kerítés, akkor lehet, hogy már nem tudnak átjárni a sünök, így elszaporodnak a meztelen csigák, amik megtizedelik a veteményest, a rigókból kétszer annyi lesz miattuk és ha épp a melegben nincs elől csiga, az epret is leszüretelik a kis fekete szárnyasok.

De minden kint töltött perc és odafigyelés százszor meghálálja magát, mert az egészséget harapni lehet a levegőben is, ha élhetek ezzel a fura képzavarral. Ha kedvet kaptál, engedj meg néhány egyszerű, a kert állapotát általánosságban javító tippet a legelejére, hogy már idén megspórolj egy csomó mérget! Nem, villámpraktikák nincsenek, de ezek is óriási változást fognak hozni, ezt megígérhetem.

Legyen jó kondiban a talaj!

Kezdjük a talajjal, aminek tápanyaggal való feltöltéséhez a műtrágya helyett egészen izgalmas trágyafajtákat vehetünk már manapság. De ha nem akarod túldimenzionálni, a szokásos, helyben mindenhol könnyen beszerezhető marha- vagy tyúktrágya is kiváló tavasszal a talajba dolgozva. Ha még ez is távol áll tőled, akkor kezdd a veteményed pillangósvirágúakkal, borsóval, babfélékkel, vagy ültess a sorok közé erdei csillagfürtöt, bükkönyt. Megkötik ugyanis a levegő nitrogéntartalmát és a gyökerükön keresztül más növények által felvehető formában adják le. Igazi csoda, nem? Év közben mindenképpen mulcsolj, óriási javulással fog járni!

Ilyen az erdei csillagfürt. Micsoda látvány lenne a veteményesedben!

Idén próbálj meg vegyszeres talajfertőtlenítés nélkül nekikezdeni! Nem kell elpusztítani előre az élőlényeket a talajból azért, mert oda növényeket akarsz. Tudom, ez talán most furcsán hangzik, de sokat segítenek fenntartani a kerti egyensúlyt a talajlakók. (Ha egy-egy faj nincs túlzottan elszaporodva persze.) Én az első két évben csak figyeltem, milyen zöldségemben keletkezik a legnagyobb kár, így ma már tudom, mit ültetek biztonsággal, melyiket védem meg egy másik növény ültetésével és miről mondunk inkább le. Aki azonban nem engedheti meg az ilyen luxust vagy sokkal tudatosabb nálam, lehet már kapni kiskerti méretekhez igazított, talajlakó rémségek (lótücsök, pajorok, egyebek) ellen hatásos gombakészítményt például itt, amely egyáltalán nem káros másra a kertben.

Kezdd el szeretni az állatokat!

Bevallom, ez minden másnál nehezebben megy nekem. A gyerekkorom úgy telt, hogy amikor kint voltunk a családi telkünkön, anyám kapált, apám sörözött, én meg sikítozva rohangáltam a bogarak elől. Pedig sokuk kifejezetten hasznos, ahogy más állatok is, amelyek a kertünkbe látogatnak. Nem csak elviselni kell őket, hanem szeretni is, mert természeti környezetünk függ tőlük. Első körben könnyen megvalósítható lépést ajánlok: legyen minél több virág a kertben, hogy megvendégelhesd  a rovarokat, méheket, pillangókat! Erről itt olvashatsz még többet! Ha még nem szánnád rá magad egy új virágágyásra, telepíts egy két sor virágot a veteményesbe. Sok zöldség is megköszöni, ha előbb be lesz porozva. Á igen, a károsítók ellen tessék elkezdeni böngészni a bio megoldásokat, már igazán remek hatékonyságú szerek vannak. Kérésre talán a helyi gazdaboltos is rendel ezt-azt. Nálunk a zöld levéltetvekre például a narancsolaj tökéletesen bevált.

Gyűjtöd az esővizet?

Idén hívj fel végre egy-két környékbeli üzemet, vagy nézz körül a neten és vegyél egy (két, három) hatalmas, tiszta tartályt, de akár kifejezetten erre készült esővízgyűjtőt is beszerezhetsz. Óriási áldás ez a kertnek és a pénztárcádnak is. Az állott esővíz ezerszer hasznosabb a klórozott csapvíznél, ami amúgy is hihetetlen vízpazarlás.

Növény bodybuilding

Ha növényeink jó egészségben élnek, egy sor betegség elkerüli őket, vagy gyorsabban átesnek a dolgon. Itt a folyamatosság és a lágy szerek alkalmazása a cél. Erre nagyon jó a komposzt használata, de ha az még nincs, a növényi erjesztett levek legalább olyan hasznosak, és már idén te is elkészítheted őket, akár bekötött szemmel. Nálunk a csalán a nyerő, de készítheted fekete nadálytőből, vagy mezei zsurlóból is. Ha a környéken nem terem a mezőkön egyik sem, gyógyszertárban is vehetsz szárított verziót, én zsurlót így szereztem tavaly, teljesen jól működött. A növényeket egy fedeles nagy hordóban/tartályban vízben kell áztatni 2-3 héten át. Rémesen büdös lesz, de az áztatólevet vízzel hígítva kiváló tápoldatot kapunk, szépen nyomassuk rá a szőlőre, veteményesre, vagy a fiatal gyümölcsfákra is.

Szőlő augusztusban a pergolán. Szerette a csalánlét.

A növények egymásra gyakorolt hatásáról (allelopátia), összeültetési lehetőségeiről Varga Abigél cikkében olvashattok hamarosan, az legalább olyan izgalmas része a kertészkedésnek, mint a talajmunka, hmm…

Persze ezeken kívül milliónyi házi praktika, ősi módszer és izgalmas, innovatív biomegoldás létezik arra, hogy a kertedben hogyan mellőzd a vegyszereket és éltesd helyesen a saját kertedet. Jó sokról lesz is beszámolónk a kertjeinkből, vagy máséból, ahogy elindul a szezon. A fentiek azonban olyan első, könnyen kivitelezhető lépések, amelyekkel (és némi önkontrollal) simán a felére is visszaveheted az eddig használt vegyszerek mennyiségét. Igen, pusztán azzal, hogy a növényeid ezentúl közvetlenül találkoznak a környezetükkel és ahhoz mérten fejlődnek, és persze azzal, hogy egész évben ellátod őket és figyeled a jelzéseiket.

Az első évre nem is rossz! Tudod, mekkora jót teszel vele a szeretteidnek és a környezetednek?



Címkék: