Számtalan gyümölcs és zöldség a rovarok általi beporzás eredménye, így világunk nélkülözhetetlen kis lényei a méhek is. (Sajnálkozó sóhaj. Életben kell hagyni őket…) Mivel számuk az utóbbi évtizedekben nagyot esett vissza a Föld minden részén, ezért feltétlenül használjuk ki a kertünk vagy teraszunk adta lehetőséget arra, hogy segítsünk nekik.

A legjobb módszer erre az, ha kellemes körülményeket biztosítunk a számukra. De hogyan csalogassunk méheket a kertünkbe? Íme néhány biztos tipp:

  • Az év során a lehető leghosszabb ideig legyenek a kertben színes virágok.
  • Kerüljük a dupla és többszörös-tömött szirmú virágokat, mert a nektár begyűjtése onnan különösen nehéz vagy lehetetlen. Kertünk egyik legnépszerűbb éke, a rózsa legtöbb fajtája is ilyen, ezért mindig ültessünk köré másféle virágokat is.
  • A fajtaválaszték legyen minél gazdagabb. Érdemes minden tavasszal vegyes virágmag kollekciókat elvetni, nyáron pedig a kétnyári magokat.
  • Ültess a veteményesedbe vagy köré is virágokat.
  • Érdemes a kert egy kevésbé feltűnő helyén meghagyni a gazt/füvet, és csak felmagzás előtt lenyírni. Ez nem csak a nektár sokszínűsége miatt ideális, hanem a különböző apróbb állatok számára is védelmet nyújt a tűző nap elől.
  • Csak végszükség esetén permetezzünk rovarirtó vegyszerrel, akkor is olyan időben, amikor a méhek már hazatértek (este).
  • Legyen kerti menedékük. Faágakból vagy téglából készült kis rakás is már remek védelmet nyújt a megfáradt méheknek a nyári forróságban.

A méhek különböző fajtái pedig szépen elkezdenek megjelenni a kertedben, legyen az egy domb aljában vagy a negyedik emeleten. Az embereket csak ritkán bántják, így ha különösképpen nem kergeted őket, békén hagynak, mert a virágokat keresik. (Drukkolok.)

Méhekben gazdag nyarat!



Címkék: