A corten acél napjaink egyre népszerűbb építő és burkoló anyaga, mely a felületén kialakuló rozsdarétegnek köszönheti különleges megjelenését, és közkedveltségét. Az anyag eredeti felhasználása az iparban volt elterjedt, de egyedi kinézetű patinarétege miatt a modern építészet közkedvelt anyagává vált. A környezeti hatások (eső, szennyezett levegő) miatt kialakuló patinaréteg nem csak különleges esztétikai élményt nyújt, de a további korróziótól is megvédi a fémet. A színek és textúrák finom keveredése igazán egyedivé teszi a corten felület megjelenését, az anyagot “élővé” varázsolja.

A patinaréteg kialakulásához esetenként több hónapra is szükség lehet, de a folyamat felületi kezeléssel gyorsítható. Erre szolgál a Rozsda Effekt gyorsrozsdásító (Rust Brown) folyadék, melyről itt írnak bővebben. Beltéren mindenképp szükséges a felületi kezelés, ha csak nem már előre patinásított lemezeket használnak fel. Vigyázni kell viszont arra, hogy a corten felülete foghat! Nem csak ruhánkat, de a környező burkolatot is megszínezheti a homlokzatról lefolyó rozsdalé, de erre is született már megoldás. A rozsdás felületet egy speciálisan erre a célra kialakított lakkréteggel lehet fixálni, így elkerülhetjük ezt a kellemetlenséget.

Az InnoSteel Design honlapján pl. az alábbi információkat tudhatjuk meg a fémről:

  • standard táblaméret: 1500x3000mm, 1500x6000mm
  • standard vastagság: 1,5mm; 2mm, 2,5mm, 3mm (a megadottaktól eltérő vastagságban is megvásárolható igény szerint)
  • bármely mintázat vágható a felületébe (lézer vagy nagynyomású vízsugárral)
  • kültéri és beltéri használatra egyaránt ajánlott

További forgalmazók / gyártó még a Fiteco Kft., nagyobb homlokzati burkolatokhoz pedig a Ruukkii homlokzati rendszerei ajánlhatók.

A corten jól alkalmazható kiskertekben is, modern kiegészítője lehet egy kortárs, letisztult formavilágú háznak. Szolgálhat gyepszegélyként, térfalként (pl. perforált módon, úgy, hogy mintákat vágatunk bele).

Készíthetünk belőle kiemelt növénykazettát, de ilyenkor figyelni kell, hogy vastagabb lemezt használjunk, és megfelelő módon legyen alapozva, rögzítve, hogy ne dőljön ki a megtámasztott föld. Egyedi berendezési tárgyakat, csobogókat, tűzrakót is készíthetünk belőle. Hegesztésnél számítsunk rá, hogy a hegesztett felület máshogy fog korrodálódni, így az illesztéseket komponáljuk bele a látványba.

Corten utcai bútorokban a Metalco a menő. Gyönyörű kerti berendezési tárgyakat találhatunk a CorTárs honlapján is, böngéssz, Neked melyik tetszik!

 

A fotók a wikimedia, a metalco.it oldaláról és Bognár Emesétől származnak.



Címkék: