Néhány hónapja kezdő kertesházasként eléggé váratlanul ért az egyik barkácsáruházban vásárolt lombzsák tájékoztatója. Azt írta ugyanis, hogy semmiképp ne tegyek bele fenyőféléket és diófa levelet és gallyakat. Oké, értem. Akkor mégis hova a jó égbe tegyem…? Végül akkor ez így ennyiben is maradt. Aztán pár hete megépítettük a komposztálót, egyrészt, mert sokat nyírunk füvet, úgy pedig drága a lombzsák, másrészt, mert pénteken viszik a kommunális hulladékot, de sokszor már szerdán matekoztunk a szemeteléssel, hogy beleférjen minden a kukába, harmadrészt pedig, mert környezettudatosabbnak lenni jó.

Úgyhogy felhívtam a hulladékszállításban illetékes FKF-et (Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.), ugyan mondják már meg, mit tehetnék a fenyő- és dióféléimmel, mert van belőlük szép számmal. Elvigyem valahova? Eljönnek érte? Mi legyen?  Az ügyfélszolgálatos hölgy aztán váratlan információval szolgált, hogyaztmondja: nyugodtan tegyen csak bele a zöldhulladék-gyűjtő zsákokba, a szabály ugyanis, miszerint nem szabad belehelyezni ezeket, már nincs érvényben. Mondta ezt úgy, hogy közvetlenül a beszélgetésünk előtt hallgattam meg a zöldhulladékos tájékoztatót arról – most figyeljetek: hogy legyek szíves ne tegyek bele fenyő- és dióféléket. Oké.

Forrás: Wikipedia.hu

Nehezebben komposztálható, de sebaj

Kérdésemre az FKF azt írta: 2005 óta gyűjtik be a lakosságtól a kerti zöldhulladékot, amit a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban komposztálnak GORE technológiával. „Ezzel az eljárással a fenyőfélék, illetve a diólevél nehezebben komposztálhatók, mennyiségük elenyésző az egyéb jól komposztálható anyagokhoz képest” – írja Dorogi Gabriella, az FKF szóvivője.

Mi az a Gore-takarásos technológia?

A rendszernek három fontos eleme van: a takarás, a levegőztetés és az érlelés szabályozása, amihez egy speciális membrántakarót, a Gore-Texet alkalmaznak. A Gore membrán nem engedi át a vizet, a levegőt és a vízgőzt azonban igen, belső felületén pedig egy kondenzvíz-film réteg képződik, amely visszatartja a szagok nagy részét. A membrán a mikroorganizmusoknak is gátat szab. A Gore-Tex révén a komposztálás zárt rendszerűvé válik, a mérsékelt szag mellett pedig nagy előnye, hogy a komposztálás folyamata nagyban felgyorsul.

Forrás: www.fkf.huwww.koztegy.hu, Nyugat-magyarországi Egyetem, www.vg.hu

Az FKF tájékoztatása szerint a komposztálási technológia folyamata alapjaiban nem változott az elmúlt pár évben, de a minőségirányítást egyfolytában olyan irányba viszik, hogy a komposztgyártás végül minél több hasznosítható késztermékkel járjon. „Ezek a változtatások nem technológiai jellegűek, a folyamatokat szabályozzuk jobban a késztermék hasznosítási módjához, tekintettel arra, hogy 2014-óta a NÉBIH által kiadott forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezünk. A le nem bomlott anyagok (rostamaradék) energetikailag hasznosíthatók. Ügyfélszolgálati munkatársunk nem tévedett, mikor azt a tájékoztatást adta, hogy az intézkedés már nincsen érvényben” – áll a válaszban. – Az év elején kiadott zöldhulladék gyűjtésének időpontjairól szóló tájékoztató füzetünk ezért nem tartalmazta ezen hulladékok kirakásának tilalmát” – fűzték hozzá. Azt, mondjuk, továbbra sem tudjuk, pontosan mióta tehetjük bele azt, amit eddig nem lehetett, de a fentiek alapján 2017-ben változott ez a szabály.

Jobbra a takarásos technológiát látod Forrás: fkf.hu

A fenyőfélékről, karácsonyfákról azt írták, azért előnyösebb az elégetésük, mert koncentráltan érkezik be, magas a gyantatartalma, emiatt pedig kiváló tüzelőanyag, és már nincs bennük az égetéshez felesleges, a komposztáláshoz viszont szükséges nedvességtartalom.

Egy szó, mint száz: a lombzsákba mehet minden, ami zöldhulladék, nem baj, ha dió- vagy fenyő-, esetleg tujaféle.



Címkék: