Kína sok mindenben élen jár, jó és rossz dolgokban egyaránt. Óriási metropoliszaiknak, hatalmas népességüknek és a dübörgő gazdaságuknak köszönhetően ez a legtöbb szén-dioxidot kibocsátó országok egyike. De ezt igyekeznek kompenzálni, nem is akárhogyan.

Bevetik a pandákat, hogy azok óvják meg Ázsia és a Föld lakosságát. Egy, a Kínai nagy fallal is vetekedő, az űrből is jól látható gigantikus panda formájú napelemfarmot adtak át a nyáron. És ez még csak a kezdet.

Kína nagy léptékkel halad a megújuló energiaforrások használatában, mely a Belt on Road program egyik alappillére. A Shanxi tartományban található Datong város közelében létrehozott napelemfarm egy több éves terv egyik első fázisa.

Reméljük,hogy ha erre jár egy marslakókkal teli űrhajó, akkor baráti üzenetnek veszik majd, a rájuk mosolygó fekete-fehér mackót. A Kung-fu Pandára emlékeztető alkotásnak a fekete végtagjai, a fülei és szemei monokristályos szilícium napelemekből, a fehér részei pedig vékonyréteg napelemekből állnak.

Ilyennek álmodták meg a tervezők a Pandát:

És így sikerült a megvalósítás:

Az 1500 hektáron elterülő farm, 100 megawatt teljesítményű, mely a következő 25 év során, egy millió tonna szén elégetésével nyerhető energiát biztosít majd az ázsiai országnak. A datongi gigapanda csak az első lépés, ugyanis az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programjának támogatásával a Panda Green Energy vállalat öt év alatt 100 hasonló farmot szeretne létrehozni Ázsia szerte.

Li Yuan, a cég vezetője úgy nyilatkozott, hogy azért választották a Kínát is jelképező pandát, mert remélik, hogy a fiatalok magukénak érezzék majd a kedves figurát, így érdeklődőbbek lesznek a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban.

Kína számtalan pontjáról érkeznek majd a panda energiafarmara a fiatalok táborozni, hogy jobban megismerjék a napenergiában rejlő értékeket.

Mi még nem tartunk itt

Magyarország még eléggé le van maradva napenergia téren, de az ért itthon is sorra épülnek, a kínainál ugyan kisebb, de hazai léptékkel mérve nagy napelemparkok. Többi között a Mátrai Erőmű 16 MW-os, és a a pécsi MVM 10 MW teljesítményű beruházása is a megújuló energiaforrások használatának arányát igyekszik növelni.

A tavaly átadott, pécsi napelempark a tervek szerint évi tizenötezer tonnával csökkenti majd a Magyarország szén-dioxid kibocsátását. Minél nagyobb arányban használja fel hazánk a megújuló energiaforrásokat, annál nagyobb mértékben csökkenhet a fosszilis energiafelhasználás mértéke, valamint a kibocsátott káros anyag mennyisége.

Így reméljük, hogy ha nem is ennyire kreatív, panda alakú parkokat, de minél több és minél nagyobb teljesítményű napelemfarmokat hoznak majd létre hazánkban is a közeljövőben. A formáját szavazásra bocsátom.

képek: UNDP-CH-Comms



Címkék: