Egy hét ízelítőt már kaptunk a tavaszból. Ezt nem csak a kertben előbújt koratavaszi kedvelt hagymás növények, a krókusz és a hóvirág ordítják, de az orchidea látványos virágai is most kezdenek nyílni. Idén én is nagyon belelkesültem, mert az összes orchideámon már hónapok óta lesem az új szárakat és a rajta megjelenő bimbókat. Kettő már virágzik. Juhéé!

Valamilyen véletlen folytán az elmúlt egy évben, ha virágot kaptam, az orchidea volt. Gyönyörű, gyönyörű, de aggódtam, meddig fogják nálam bírni, és fognak-e még valaha virágozni? A csoda megtörtént, és én egyre lelkesebb vagyok. Elárulom, nem sokat tettem ezért a pár gyönyörű virágért, de azt a keveset nagyon megérte. 

Mindegyik növényen megjelentek a bimbók..

Először is benne van, hogy elköltöztünk. Az orchideák helye a nappali délkeleti ablakpárkányán lett. (A korábbi lakásban északra néző helyen volt az az egy orchideám, amit azóta sem láttam virágozni, mióta nálam van. Viszont óriás leveleket hozott.) Itt, az új helyen tetszik nekik, a ház előtti fák pont annyira árnyékolnak, hogy még beszűrődik annyi fény, amennyi elég. 

Fütőtest nincs az ablakok alatt, így a könnyen kiszáradás nem áll fenn. A növényeket hagytam a megvásárolt átlátszó cserépben. A szerencsésebbnek jutott orchidea kaspó, amibe alul állandóan állhat a víz, de a gyökereket nem éri el, így nem tud kirothadni, viszont a párás levegőt a növény nagyon szereti. A legtöbb orchidea trópusi és szubtrópusi övből származik, ezt a klímát a lakásban megteremteni kihívás, így marad a növények alatti párologtatás. Ha nincs speciális orchidea kaspód, akkor a tálcára helyezz pár kavicsot, ami vízben állhat, és erre rakd a kaspót. Így nem fogod túlöntözni a növényt. 

Locsolni csak hetente egyszer-kétszer locsoltam, de azt mindig szigorúan felforralt, majd kihűlt vízzel. A növények nem álltak folyamatosan vízben. Csak egy kevés maradt alattuk.

Egy tipp! A tavaszi esőzést használjuk ki a növények fürdetésére, átmosására. Én kiraktam őket az esőbe felfrissüni. Arra figyelj, hogy a víz távozni tudjon a kaspó alján, tehát ne a tálcával együtt helyezd ki.

Ha otthon te is orchidea nevelésre szánnád magad, hogy elkerüld a csalódást, mindenképp tájékozódj előre, hogy a ti lakásotokba, esetleg teraszra/erkélyre melyik faj a legmegfelelőbb. Ebben segítséget kaphatsz itt. A növények gondozásának biztos receptjét pedig, Ági megosztotta velünk ebben a cikkben.

Dendrobium kingianum Fotó: Wikimedia Commons, Maja Dumat

Ha még hezitálsz, belefogj-e, de odavagy ezekért a csodás virágokért, akkor látogass ki az Orchidea és Bromélia Kiállításra, még honap megteheted. A kiállítás a Mezőgazdasági Múzeumban van, ahol több száz orchidea fajt csodálhatsz meg. Idén kiemelt szerepet kapnak a Dendrobium nemzetséghez tartozó fajok és azok hibridjei. Számtalan virágzó, illatos orchideát láthattok. Gyüjtőknek kötelező!

Tudtad?

A Dendrobium orchideák szintén könnyen nevelhetők otthon is, így nem marad el a sikerélmény 🙂 A nemzetség több mint 1000 fajból áll, és mindengyiknek van nyugalmi időszaka. Ha a természetben keresnénk, a magasban kell keresni őket, fák ágain és fatörzseken érzik jól magukat. Van köztük lombhullató és örökzöld is. Ismertek hosszantartó és nagy virághozamukról. A virágokat – és a leveleket is – vastag száron hozzák, de van olyan is amelyiknél csak a szár végén jelennek meg a pasztel színű virágok. Vannak köztük illatosak is.

Címlap fotó: Max Pixel, galéria fotók: Bognár Emese



Címkék: