A gyönyörű színész- és énekesnő tevékenységét az Igenember című film óta sok millióan követik világszerte, mégis eddig kevesen tudták róla, hogy súlyos ételallergiái miatt vegán életmódot folytat és elkötelezett híve a természetes élelmiszereknek.

Ez az elköteleződés az elmúlt néhány hónapban kis videókban ölt testet, hogy hirdesse az igét – főleg Amerikában- arról, hogyan kerülhet egészségesebb étel a családok asztalára. A sorozat a Your Food’s Roots („Az ételed gyökerei”) elnevezésű Facebook oldalon érhető el és a rajongók csekély, 164 ezres  száma ellenére van olyan videó, amit már 9,5 millióan megnéztek.

A sorozat növekvő sikere nem csak az “Új csaj” sztárja, Zooey személyiségében keresendő, bár kétségtelenül imádni való, ahogy érdeklődő, lelkes laikusként beszélget szakemberekkel egy-egy témáról. Mindig népszerű vagy megosztó témák kerülnek terítékre, így az egyik videóban utánajár annak, miért olyan drágák a bio, avagy organikus termékek, egy másikban annak, hogyan juthatnak hozzá úgy tengeri halakhoz és  más herkentyűkhöz, hogy a túlhalászás problémáját is figyelembe veszik. Van egy olyan érdekes epizód is, amiben finom alternatívákat keres a rengeteg marhahúsra, amit arrafelé fogyasztanak. A sorozat szoros együttműködésben készül férjével és kislánya apjával, Jacob Pechenikkel, akivel közös vállalkozásukat, a The Farm Project-et viszik, amelyik legalább olyan érdekes, mint a fent említett figyelemfelhívó videók.

A családi biznisz lényege az, hogy összekösse a fogyasztót a termelőkkel és a zöldségekkel, gyümölcsökkel, amit több módon valósítanak meg. Farmerektől begyűjtött zöldségtermesztő mag-kollekciót rendelhetsz a saját ízlésednek megfelelő összeállításban, hozzá akár salátatermesztő toronnyal, ha kis helyed van a kertben vagy az irodád erkélyén. De ha nincs kedved a termesztéshez, csak a biocuccokhoz, egyből zöldségeket is rendelhetsz ugyanezektől a farmerektől.

A sztárok zöldülését mindig örömmel vesszük, mert hírnevükkel olyan rétegeket is megszólítanak, akiknek eszük ágában sincs környezettudatosan élni. Zooey Deschanel viszont a celebek között is külön piros pontot érdemel a Gardenistától, mert nemcsak az egészséges táplálkozást népszerűsíti, hanem a saját termelés fontosságát is.

(Kép: a Your Food’s Roots FB oldal videójából)



Címkék: