Mikor valaki nekiáll kertészkedni, sok olyan gondolattal a fejében indul neki a feladatnak, amiket élete során hallott. Lehet, hogy még kisgyerekként a szomszéd bácsinak volt valami megmásíthatatlannak tűnő állítása az almafa metszéséről, vagy a biológia órán hallott olyat, amit kicsit félreértett, de beégett az emlékezetébe. És mikor a kertben szembe jön egy feladat, ezek a gondolatfoszlányok automatikusan beugranak, és ő zsigerből cselekszik.

Ezek a döntések, vagy különféle elméletekhez ragaszkodások aztán vagy beválnak, vagy nem, vagy sokszor csak úgy érezzük, hogy beváltak, mert hiszünk bennük. Mielőtt a mélyreható pszichoanalízis bugyraiba csúsznék mondandómmal, csak gondolj a címre, és vágjunk is bele a kifejtésbe.

Hogy fák alatt, vagyis árnyékos területen nem vagy kevesebbet kell öntözni az ott lévő növényeket, ez köztudott. Hisz árnyékban a talaj nem melegszik fel annyira, ott a talaj mindig nyirkos, bőven esik annyi eső, hogy állandóan nedvesen tartsa a talajt. Vagy ha a felszíne ki is szárad, 10 centi mélyen még bőven nedves az a föld, nem kell vele törődni, a cserjék és kis virágok jól megvannak ilyen helyen különösebb gondoskodás nélkül.

Nos, az a helyzet, hogy ez így nagyon nem igaz. Az a része még logikus, hogy ahová nem tűz a nap, az a talaj lassabban szárad ki, ezért azokon a részeken kevesebbet kell öntözni. De ez csak akkor igaz, ha a területen nincsenek nagy fák. Ha mondjuk egy magas házfal északi oldaláról van szó, ahol csak kisebb cserjék vannak vagy fű.

Ilyen buja növényzet nem létezhetne egy nagy lombkoronájú fa alatt, ha a kert gazdája nem öntözné nyáron szinte minden nap

Ha viszont a terület fákkal van tele, vagy akár csak egy darab idős fa ad mélyárnyékot maga alatt s a gyökerei láthatóan nagy felületen terülnek szét, akkor számolnunk kell az alatta kialakuló szárazsággal. Ez leginkább június és szeptember között jelent gondot, mert ilyenkor van a legmelegebb és ilyenkor esik a legkevesebb csapadék, emellett a növény életműködése ebben az időszakban a legaktívabb. Ekkorra minden fának teljesen kifejlődik a lombja, így maximális a vízfelvételük is.

Ezen a kis domboldalon két év gondoskodás kellett, míg a talajtakaró cserjék – mirtuszloncok és kecskerágók – megerősödtek annyira, hogy már nagyrészt megvannak öntözés nélkül

Amikor egy ilyen helyre akarunk virágokat, cserjéket ültetni, rögtön tapasztaljuk is, hogy folyton gyökerekbe ütközünk. A fa ugyanis évtizedek alatt teljesen behálózta a felszínt, akkor is, ha ez nem annyira látványos. S egy ilyen fa naponta több száz liter vizet párologtat el, egy élő vízpumpaként viselkedik. A mélyre hatoló gyökereiből hosszútávon tudja fedezi a víz utánpótlását, de a talaj felső rétegét hamar kiszárítja maga körül.

A bőrlevél bár jól tűri a szárazságot, ahhoz, hogy egy fa alatt is ilyen nagy és egészséges legyen, kell a rendszeres nyári öntözés

S ha mindez nem lenne elég, hatalmas lombtömegének köszönhetően a csapadék nagy részét is felfogja. A rövid nyári záporokból legfeljebb csak pár csepp ér le a talajra, a többi megtapad a leveleken és hamar el is párolog.

Ezek tudatában jól gondold át azt a fa alatti növényesítést. Az nem elég, ha ültetés után alaposan beöntözöd a növényeket, mert ha ezt követően magukra hagyod őket, fajtól függően már 4-5 nap után a száradás jelei fognak jelentkezni. Meleg időben, 25 fok felett elég egy hét, hogy az újonnan ültetett növényeid tropára menjenek.

Ezt a páfrányt nem veszélyeztetni a szárazság – a vékony fekete cső a talajon jelzi, hogy az automata öntözőrendszer gondoskodik a víz utánpótlásáról

Ilyen esetben három dolgot tehetsz:

  • Átgondolod a fa alá ültetést, és kitalálsz oda valami mást. Lehet a fa alatt inkább egy kis asztal székekkel, vagy bármilyen pihenőterület. Hagyhatod szabadon, meghagyva a törzs csupasz de szép látványát (persze csak ha szép az a törzs…).
  • Az ültetéssel együtt számolhatsz azzal is, hogy öntözőrendszerre lesz szükség legalább ezen a területen.
  • Kalkulálsz azzal, hogy legalább az első évben egész nyáron oda kell figyelned a napi-kétnapi öntözésre. Ehhez nem árt jóban lenni a szomszéddal, hogy ha nem vagy otthon pár napig vagy elmégy egy hosszabb nyaralásra, ne ítéld halálra az új telepítést. A második évben már sokkal nagyobb biztonságban lesznek a kis növények, mivel ekkorra rendesen meggyökeresednek. Az egészséges növekedésükhöz viszont ekkor is, folyamatosan kell a vízutánpótlás, különben – mélyárnyék ide vagy oda – csak senyvedő kórókat fogsz látni a fa alatt, és nem buja aljnövényzetet.


Címkék: