Meglepő, de még mindig lehetséges a kertben tevékenykedni, pedig már rég előkerült a télikabát, sapka, sál. Aki teheti, már inkább benti programot választ, a professzionális kertészek viszont még mindig kint dolgoznak és próbálják a munkákat befejezni, mielőtt beállnak a tartós mínuszok. Az enyhe tél következtében Budapesten még tart a város zöldfelületeinek megújulása, ami idén elég jól sikerült, lássuk be. Például a Margit sziget. Sok helyen megjelentek a divatos biodiverz növényágyak. Ezekről korábbi cikkeinkben olvashatsz.

A Pasaréti tér felőli részen jól mutat a felújított zöldfelület még az erős szél miatt szétrepdesett szeméttel is. Ide pár cserje is jutott

Pár hete, Pasaréten a Kelemen László utcánál láttuk a fővárosi kertészeket, amint a fasori sávban ültettek. Ez az utca köti össze a Hűvösvölgyi utat és a Pasaréti teret, a környék tele van szebbnél-szebb bauhaus villákkal és kertjeikkel. Ahogy a környékre jellemző, a Kelemen László utca is elég zöld. Egy idős, de már hiányos nyárfasor van az út két oldalán. Valószínű a szűk-látókörűek nyárfa utálata az oka, hogy a fasor pótlása teljesen más fafajokkal történt. Eddig a fasori sávban, a hosszúkás zöldfelületen csak kikopott gyep volt.

Ilyen volt 2014-ben a Google szerint. A változás itt történt. A zöldfelületeket teljes hosszában beültették talajtakaró növényekkel.

Árnyéki növényeket választottak, mint a páfrány..

A növényválasztással teljesen egyetértek, magam is hasonlóképp csinálnám. Évelőket és díszfüveket ültettek el a nagy fák árnyékában. A kiültetésnél kisebb csoportokban egy-egy növényt használtak, így váltakozik a kb. tízféle növény. Ezek később foltokká fognak összenőni. Találtam az itthon jellemző erdei aljnövényzetből és a levelükkel díszítő talajtakaró évelőkből jó pár növényt. Ezeket: pettyegetett tüdőfű, bíborlevelű tűzeső, szívlevelű bőrlevél, pirosló gólyaorr, hanga, árvacsalán, sás. A kiültetett növények még elég kicsik, így nem olyan látványosak, de ha sikerül megerősödniük, jövőre szép aljnövényzetet láthatnak az erre sétálók, vagy az autóban a dugóban ülők. Merthogy itt jellemző a napi két dugó.

.. a bíborlevelű tűzeső, az árvacsalán és árnyéki díszfüvek. Ide a mulcsból sajnos nem jutott

Néhol egy-egy folt üres volt, itt optimista énemmel arra tudok gondolni, hogy vagy hagymás növényeket ültettek, vagy olyan évelőt, aminek a levelei ilyenkor már teljesen visszahúzódtak. Reméljük ez így is van. A mulcsból úgy láttam nem mindenhova jutott. Illetve jutott volna, ha jobban szétterítik. Ez nagyon sokat dob a végeredményen. Locsolórendszert nem láttam. A választott növények viszont elég strapabíró fajok. Reméljük, kevés vízzel is megmaradnak és jövőre megcsodálhatjuk teljes pompájukban.

Az összhatás már most pozitív

Fotók: Bognár Emese



Címkék: