A fényszennyezés elleni küzdelemben is élen jár az osztrák főváros: 2020-ig a közvilágítás teljes hálózatán LED égőkre cserélik ki a fényforrásokat – írják az Eurocomm PR sajtóanyagában. Bécsben folyamatosan figyelik a fényszennyezés mértékét, valamint vállalkozásoknak és magánszemélyeknek is tanácsokat adnak a környezeti károk mérséklése érdekében. Ez az egyetlen város a világon, ahol a felfelé világító fényeket kutatási célból egy helikopterrel több irányból is mérik. Így lehetővé válik a fényszennyezés és okainak átfogó elemzése. Az eredmények szerint a város feletti fényár mindössze egyharmad részéért felel csak a közvilágítás, miközben Bécsben a fényforrások kétharmada a közvilágításhoz tartozik.

A fényszennyezés okai sokrétűek, szerepet játszanak benne az utcai közvilágítás mellett a kivilágított emlékművek és épületek, az üzletek kivilágítása vagy a lakóházak fényforrásai is. Bécs város és Környezetvédelmi Ügyosztálya, az MA22 mindent megtesz azért, hogy a fényszennyezés káros hatásait lehetőség szerint mérsékelje. Az éjszakai felvételeken megfigyelhető a lefelé világító LED-es függesztett lámpák pozitív hatása is. Bécs 2020-ig ilyen LED izzókra cseréli az utcai közvilágítás teljes hálózatát. Ezzel a lépéssel nemcsak az energiahatékonyságot javítják, hanem csökkentik a fényszennyezés káros környezeti hatásait is. Az erős városi világításnak ugyanis nemcsak a rovarok esnek áldozatul, amik a kinti lámpák körül röpködnek végkimerülésig. A kivilágított toronyházak és jelzőfények például sok költöző madarat is megzavarhatnak útjuk során. A fényszennyezés azonban akár az emberek egészségére is káros hatással lehet: a sötét-világos ritmus nem megfelelő váltakozása alvászavarhoz vezethet, ami szerepet játszhat a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a túlsúly kialakulásában is.

Fotó: Europress PR

 

A fényszennyezés témakörét az ÖkoBusiness Wien is felvette a vállalkozások számára tartott tanácsadói programjába, hiszen a környezetvédelem és az üzleti siker nem zárják ki egymást. Bemutatják, hogyan lehet a kiadások csökkentése mellett átültetni a gyakorlatba a környezetvédelmi intézkedéseket. Bécs város a közvélemény figyelmét is igyekszik felhívni a fényszennyezés problémájára, iskolákban és egyetemeken is tartanak előadásokat a témáról, de készítettek információs brosúrát is a jelenségről, annak okairól és megelőzéséről.Címkék: